Sreda 27.11.2013.
12:40 >> 16:14h
Vestionline

"Srbi, rešite svoj status u Hrvatskoj ako tamo ne živite"

Objasnite zašto vam je prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj a više od dve godine ne živite tamo
 

Policija je u Hrvatskoj objavila sledeće upozorenje:

- S obzirom da je 29. decembra 2013. godine rok do kojeg svi hrvatski državljani koji će s tim datumom već duže od dve godine privremeno boraviti u inostranstvu, imaju obavezu da obaveste o svom privremenom odlasku iz Hrvatske i o razlozima da dostave dokumentaciju, podsećamo sve one koji to još nisu učinili, da ispune svoju zakonsku obavezu! Ukoliko to ne učine, po službenoj dužnosti biće pokrenut postupak odjave iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu!

Srpski demokratski forum upozorava da je Policija već obavljala kontrole i stvorila svoju bazu podataka o građanima srpske nacionalnosti koji su prijavljeni u Hrvatskoj, a žive u Srbiji ili inostranstvu.

Do kraja decembra Policija nije imala pravo izricanja kazni, ali od kraja decembra dobija pravo na to. Zakon im daje pravo da izreknu kaznu od 500 do 5.000 kuna (7.500 do 75.000 dinara), a povrh toga takve osobe Policija po službenoj dužnosti briše iz evidencija (time i iz Popisa stanovništva i Popisa birača).

SDF zato upozorava da je krajnje vreme da "sunarodnici u ovakvoj situaciji regulišu svoj status pred hrvatskim državnim organima, da Policiji objasne zašto ih nije bilo prilikom eventualnih provera u mestu njihova prijavljenog prebivališta i da sačuvaju status prijavljenih osoba".

- Ako lično ne reše status, biće automatizmom izbrisani, a verovatno i kažnjeni, a neće više moći ni da glasaju u Hrvatskoj. Ukoliko ne preduzmu potrebne korake, doći će do daljeg smanjivanja broja Srba prijavljenih u Hrvatskoj i tako bi se stvorila mogućnost za ukidanje teško izborenih manjinskih prava, navodi se u saopštenju SDF-a.

2024 © - Vesti online