Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 19.11.2013.
08:47
Telegraf/M.S. A

Albanci hteli da zapale manastir Dečani. Sad tvrde da je njihov!

Na zvaničnom sajtu Ministarstva za trgovinu i industriju takozvanog Kosova, u delu u kome se investitori koji ulažu na Kosovo pozivaju da ga posete, pored džamije nalazi se i srpski manastir Visoki Dečani. U njegovom opisu nigde se ne navodi da je u pitanju deo srpske kulturne baštine?!

Manastir Visoki Dečani su na kosovskom sajtu odmah pored džamije
 

Visoki Dečani su na tom sajtu opisani samo kao manastir pod zaštitom UNESKO koji potiče iz 14. veka i dat je kratak opis u kome se nigde ne pominje ko je izgradio manastir, kome pripada i čiju kulturu neguje.

Iako se njime hvale, od završetka ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji manastir Visoki Dečani bio je četiri puta meta oružanih napada albanskih ekstremista − dva minobacačka napada 2000. u martovskom pogromu, a poslednji napad zoljom na manastir dogodio se 2007. godine.

Mirko Krlić, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, kaže da je ovo druga faza Albanaca − prisvajanje srpskih spomenika, kojoj je prethodilo uništavanje srpske baštine.

- To je deo bezvlašća koje tamo vlada. Neotuđivo je pravo svake zemlje da upravlja svojim kulturnim nasleđem, pa su prema tome država Srbija, njene institucije i SPC odgovorne za manastir Visoki Dečani. Izbacivanje odrednice čiji je manastir u pitanju je krađa na najgori mogući način. U Turskoj je, primera radi, dve trećine grčkog kulturnog nasleđa, ali tamo nikome nije palo na pamet da to nazove turskim. Pitanje je šta je sledeće, navodi Krlić za Telegraf i dodaje da bi Albanci trebalo najpre da ispoštuju odluku svog Vrhovnog suda i vrate manastiru zemljište koje mu pripada, kao i da očekuje da će u Briselu uskoro tema razgovora s Prištinom biti i kulturna baština.

Iguman manastira Visoki Dečani ahrimandrit Sava Janjić objašnjava da SPC ulaže velike napore da se prištinske vlasti privole da poštuju sopstvene zakone koji i te kako priznaju Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno duhovno i kulturno nasleđe.

- Prećutkivanje identiteta našeg poznatog manastira na KiM predstavlja pokušaj da se negira njegov identitet, iako nigde konkretno ne navode da je to albanski manastir. Manastir može svako da posećuje, ali niko osim SPC nema pravo da organizuje bilo kakve posete investitora radi ulaganja novčanih sredstava. To je deo srpske baštine na Kosovu, kaže Janjić.

Ovo nije prvi put da Albanci pokušavaju da svojataju Visoke Dečane. Početkom godine tvrdili su da je amblem dvoglavog orla na svetoj stolici “jasno obeležje Albanije” i da je shodno tome manastir albanski.

- Njih iritira što je to srpski manastir. Visoke Dečane nikako ne bismo mogli nazvati albanskim kulturnim nasleđem. Zna se ko je ktitor Dečana i ko ih je izgradio. Nazvati ga albanskim nije korektno i to može samo da uradi neko ko je neznalica. Visoke Dečane treba opisivati onako kako je to UNESKO prihvatio. Ovako preciziranje ne smeta jer svako ko bi tamo otišao video bi čiji je zapravo to manastir , kaže Živica Tucić, istoričar religije.

Na sajtu UNESKO-a Visoki Dečani su opisani kao zadužbina srpskog kralja Stefana Dečanskog i kao manastir koji se nalazi u Autonomnoj pokrajni Kosovo. Ni u jednom trenutku se manastir ne naziva kosovskim ni albanskim. Takođe, manastir Visoki Dečani kao i ostali spomenici kulture na Kosovu nalaze se od 2004. godine na listi ugrožene kulturne baštine u svetu.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.11.2013. 09:06
monstrumima šiptarskim Srpska svetinja je odavno trn u oku.Italijanska vojska u sastavu kfora čuva manastir,i oni su tako osetili Svetinju kao malo ko do sada.zabeleženo je da su neki od njihovih vojnika baš tu prešli u svetootačku pravoslavnu veru,a u sukobima sa šiptarskim teroristima branili su je junački i dvoje vojnika je dalo život braneći Svetinju od šiptarske gamadi.
Utorak 19.11.2013. 09:52
Šiptari, dalje ruke od Dečana, inače metafizički, duh Dušana Silnog dolazi vam glave.
Utorak 19.11.2013. 09:17
Опет "велико изненађење и неочекивано дело од стране демократских" окупатора на КосМету! Шиптари су прихваћени као једини становници КосМета од увек и за увек од стране Београда, а преко Теодосија и Саве Јанић, обојица потекли из Дечана, и од стране СПЦ,и сада је ово нешто чудно.Па за ово су се свим силама залагали сви руководећи органи, како рече Шоића, у Србији. СПЦ је аболирала шиптарске рушитеље када им је дала дозволу да "обнове" оно што су порушили, протерали Владику Артемија,није хтео Бајдена, а Теодосије га је прими до балчака, Сава примио пасош окупатора, као и свештенство, добар део - и сада Дечани нису шиптарски, јесу живе шиптари, погледајте им пасоше и изјаве ако не верујете.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online