Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Utorak 19.11.2013.
13:46

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Protest zbog "Ravne gore": Da li u Srbiji jača levica?

Protest pripadnika Saveza komunističke omladine Jugoslavije ispred sedišta RTS-a u Beogradu zbog serije "Ravna gora" pokrenuo je pitanje da li se to levica ponovo budi u Srbiji, kao što je to trend u Evropi.

Serija "Ravna gora" izazvala dosta bure u Srbiji
 

- Podele na levičare i desničare su naša stara muka, ali nema ni govora da levici raste popularnost u Srbiji, po ugledu na levičarske snage Evrope. Žalosno je što neki umovi ni posle toliko godina ne mogu da izađu iz starih rovova i što se rukovode dogmatskim pristupima uz unapred formirane stavove. To se odnosi i na četnike i partizane koje je, porazila istorija, odnosno, sadašnjost, ali bojim se da se baš zato Srbija danas i nalazi tu gde jeste - kaže psiholog Žarko Trebješanin.
 

Brojni uticaji

- Stranke levog centra su danas pod uticajem i pritiskom raznih zastupnika prava manjina, anarhista, ali i takozvanih demokratskih socijalista, koje su samo nastavak bivših komunista, kakva je na primer, Partija demokratskog socijalizma iz istočnog dela, sada jedinstvene Nemačke. Danas je levica sužena, a desnica buja. Prava istina je da levica u Srbiji - ne postoji - kategoričan je Ivanović.

- Sve to je blaćenje Narodnooslobodilačke borbe i komunističke revolucije - kaže Batrić Milojević, sekretar Nove komunističke Jugoslavije, koji takođe smatra da se levičari nikad nisu izgubili s političke scene Srbije.

- Levica je uvek bila snažna u Srbiji. Možda je bila malo skrajnuta, zbog trenda, ali taj trend nehumanog kapitalizma, koji propagira globalizam i korišćenje radne snage, ne može da traje večno. Ceo svet se budi i reaguje, štrajkuje pod uticajem levičarskih snaga. Najoštriji smo protivnici ekspolotacije čoveka, odnosno radne snage, a danas je radna snaga apsolutno obezvređena - kaže Milojević i dodaje da njegova stranka održava kontakte sa većinom ozbiljnih levičarskih snaga Evrope.


Predsednik oraganizacije Naši 1389 Ivan Ivanović kaže "da je vreme za istorijsku istinu i susret sa današnjim vremenom".


- Put kojim ide Srbija nije dobar, a rešenja nigde. Socijala je sve veća i tegobnija, a država se guši pod kreditima i dugovima. Ipak, nema ni govora o približavanju sa levicom, a još manje o njenom jačanju u Srbiji. Mi se zalažemo za socijalnu revoluciju i očuvanje državne celovitosti i suvereniteta, a oni lutaju. Ne znaju šta hoće, što je generalni problem levičara - kaže Ivanović, koji objašnjava da su levičarske snage u Evropi i svetu prepuštene različitim alter-globalističkim, feminističkim i pacifističkim pokretima.


Ipak, sa njim se ne slaže generalni sekretar Jugoslovenskog centra Tito, Boriša Petković.


- Mesto levice u Evropi je utemeljeno, a s kretanjem društva i levica jača. Levica se bori za humanije društvo i sistem vrednosti po meri radnika i seljaka - kaže generalni sekretar Jugoslovenskog centra, podvlačeći da nema razlika između levičarskih stranaka u Evropi i Srbiji.


- Vreme levice se vraća i između nas nema velikih razlika, osim što smo samo malo više levo od levičara iz kapitalističkih država Evrope! Evropski levičari su više skrenuli u kapitalizam i njihovi programi nemaju ideju besplatnog školovanja, zdravstva i slično, što naši imaju - kaže Petković.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.11.2013. 14:18
opet crvene petokrake dizu se al nece u republikoj srpskoj ziveo srpski patriotizam
Utorak 19.11.2013. 14:28
A zašto mlade komunjare ne upute proteste svih ovih godina u Hrvatsku, gdje se obavljaju mise za Pavelića, Luburića, Stepinca, Francetića, Kvaternika.... Iako jesu sarađivali sa svakim protiv komunista, ravnogorski pokret nije bio fašistički... tako da jeste zaslužio određen vid revizije, tj. onaj van ideološkog komunističkog tumačenja kako je to bilo prije po sistemu jakobinske formule "ako nisi s nama, onda si protiv nas". Isto tako, treba reviziju napraviti prema KPJ, Titu i njegovim ljudima - da se konačno sazna istina, više otkrije pozadina "lijevih grešaka" i sl.
Utorak 19.11.2013. 14:31
Те вампире и следбенике оног непоменика,треба под хитно испоручити "суседима" на Голи оток па нека тамо величају тзв социјализам и свог вођу!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online