Utorak 19.11.2013.
13:46

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Protest zbog "Ravne gore": Da li u Srbiji jača levica?

Serija "Ravna gora" izazvala dosta bure u Srbiji
 

- Podele na levičare i desničare su naša stara muka, ali nema ni govora da levici raste popularnost u Srbiji, po ugledu na levičarske snage Evrope. Žalosno je što neki umovi ni posle toliko godina ne mogu da izađu iz starih rovova i što se rukovode dogmatskim pristupima uz unapred formirane stavove. To se odnosi i na četnike i partizane koje je, porazila istorija, odnosno, sadašnjost, ali bojim se da se baš zato Srbija danas i nalazi tu gde jeste - kaže psiholog Žarko Trebješanin.
 

Brojni uticaji

- Stranke levog centra su danas pod uticajem i pritiskom raznih zastupnika prava manjina, anarhista, ali i takozvanih demokratskih socijalista, koje su samo nastavak bivših komunista, kakva je na primer, Partija demokratskog socijalizma iz istočnog dela, sada jedinstvene Nemačke. Danas je levica sužena, a desnica buja. Prava istina je da levica u Srbiji - ne postoji - kategoričan je Ivanović.

- Sve to je blaćenje Narodnooslobodilačke borbe i komunističke revolucije - kaže Batrić Milojević, sekretar Nove komunističke Jugoslavije, koji takođe smatra da se levičari nikad nisu izgubili s političke scene Srbije.

- Levica je uvek bila snažna u Srbiji. Možda je bila malo skrajnuta, zbog trenda, ali taj trend nehumanog kapitalizma, koji propagira globalizam i korišćenje radne snage, ne može da traje večno. Ceo svet se budi i reaguje, štrajkuje pod uticajem levičarskih snaga. Najoštriji smo protivnici ekspolotacije čoveka, odnosno radne snage, a danas je radna snaga apsolutno obezvređena - kaže Milojević i dodaje da njegova stranka održava kontakte sa većinom ozbiljnih levičarskih snaga Evrope.


Predsednik oraganizacije Naši 1389 Ivan Ivanović kaže "da je vreme za istorijsku istinu i susret sa današnjim vremenom".


- Put kojim ide Srbija nije dobar, a rešenja nigde. Socijala je sve veća i tegobnija, a država se guši pod kreditima i dugovima. Ipak, nema ni govora o približavanju sa levicom, a još manje o njenom jačanju u Srbiji. Mi se zalažemo za socijalnu revoluciju i očuvanje državne celovitosti i suvereniteta, a oni lutaju. Ne znaju šta hoće, što je generalni problem levičara - kaže Ivanović, koji objašnjava da su levičarske snage u Evropi i svetu prepuštene različitim alter-globalističkim, feminističkim i pacifističkim pokretima.


Ipak, sa njim se ne slaže generalni sekretar Jugoslovenskog centra Tito, Boriša Petković.


- Mesto levice u Evropi je utemeljeno, a s kretanjem društva i levica jača. Levica se bori za humanije društvo i sistem vrednosti po meri radnika i seljaka - kaže generalni sekretar Jugoslovenskog centra, podvlačeći da nema razlika između levičarskih stranaka u Evropi i Srbiji.


- Vreme levice se vraća i između nas nema velikih razlika, osim što smo samo malo više levo od levičara iz kapitalističkih država Evrope! Evropski levičari su više skrenuli u kapitalizam i njihovi programi nemaju ideju besplatnog školovanja, zdravstva i slično, što naši imaju - kaže Petković.

2024 © - Vesti online