Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 11.11.2013.
10:38
rts.rs A

"Ravna gora" treba da probudi zaboravljeni patriotizam

Početak emitovanja serije "Ravna gora" obeležio je i protest članova i pristalica Saveza komunističke omladine Jugoslavije ispred zgrade RTS-a. Reditelj Bajić u gostovanju u Dnevniku Javnog servisa istakao da je cilj projekta da kao srpski narod prepoznamo sami sebe, i da kod mlade populacije probudi veoma važne stvari - slobodarstvo, osećanje nacionalnog ponosa, nacionalne vere, odanosti i skoro zaboravljeni patriotizam.

Radoš Bajić tokom snimanja "Ravne gore"
 

"Ovo veliki dan, mislim da je autor Ravne gore u najgledanijoj informativnoj emisiji Javnog servisa ne zbog toga što se ispred Takovske 10 skupilo njih koliko ih je bilo, kojima ja takođe odajem ljudsko poštovanje... Imaju pravo da veruju u ono u šta su potrošili svoje živote“, odgovorio je Bajić na pitanje hoće li već u prvoj epizodi biti vidljivo da li je serija rađena na osnovu istorijskih činjenica.

Bajić: Očekujem veliku gledanost

Na pitanje da li misli da će Ravna gora nadmašiti gledanost njegove prethodne serije Selo gori, a baba se češlja, reditelj je odgovorio: "Teško je to reći. Kad sam dolazio u RTS takođe sam primetio da su ulice prazne. Znam krajeve u Srbiji gde sigurno tokom serije nikoga neće biti u sokacima i na ulicama. Očekujemo veliku gledanost“.

"Javni servis počinje emitovanje jedne velike TV serije, jednog projekta koji je prvi u nečemu što ja nazivam novo oslobađanje naše misli i naše kreativnosti kada je u pitanju tretiranje Drugog svetskog rata“, dodao je reditelj.
 

Serija će imati tri celine od po deset epizoda, a radnja prve celine je smeštena uglavnom u 1941. godinu. Bajić očekuje da će se nakon njenog emitovanja dogoditi nekoliko stvari.

"Prvo, meni kao autoru i mojoj ekipi je cilj da Ravna gora baci jedno novo svetlo koje je, da tako kažem, argumentovano utemeljenom istorijskom istinom. Ceo scenario i obimne pripreme za ovu seriju podrazumevali su stručne konsultacije, istorijske nauke, analitičare epohe i sve ljude koji su trebali da daju značajnu potporu u tom smislu.“

„Najmanje što se moglo očekivati je da će Ravna gora biti serija u kojoj će u prvom kadru da se pojave bradati ljudi koji će početi da kolju levo i desno. Pre svega, Ravna gora je jedno argumentovano, ozbiljno tretiranje jednog dramatičnog perioda kroz koji je prošao srpski narod“, stav je autora.
 

Hoće li serija smanjiti podele?

- Ja sam gotovo uveren i biću veoma srećan kada se to bude dogodilo, ja već čujem trube i fanfare u slavu naše pobede... A ko će pobediti? Ne, ne da ćemo se podeliti, nedaj Bože, nikada nam to nije bio ni cilj, već da ćemo kao narod, srpski narod da

Pročitajte još:

* "Ravna gora neće podeliti Srbiju"

prepoznamo sami sebe. Da ćemo biti bolji i lepši i da ćemo pogotovo kod mlade populacije probuditi tri veoma važne stvari – pod jedan, slobodarstvo, pod dva, osećanje nacionalnog ponosa, nacionalne vere, odanosti, ljubavi za sopstveni narod, i tri, bitna stvar koje je skoro zaboravljena a to je patriotizam. Serija nikome ne zabada prst u oko. Ona će svakako izazvati velike polemike, ali to je taj bolni period kada se kao narod moramo suočiti kako bi zarad naše budućnosti i pogotovo mlade populacije krenuli napred, dalje, i kao narod i kao država i kao pojedinci, smatra Bajić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.11.2013. 11:57
Шта хоће комуњаре, прва епизода је лимунада наспрам ``Прлета и Тихог``.
Ponedeljak 11.11.2013. 12:15
По првој епизоди,рекло би с да је у питању добра серија.Мало јесу развукли али нема везе.Битно ми је да је много реалнија од силних партизанских серија и филмова које су упропастиле неуки српски свет!Добро је да је снимљена,да се види и другачији поглед на 2.св.рат;осим оног који су нам годинама сервирали непоменик и његови подрепаши!
Ponedeljak 11.11.2013. 12:05
као што сам и мислио - до зла Бога развучена серија... по 5 минута трају кадрови који би могли да се заврше у неколико секунди... Што каже Радован 3. - "најзанмљивије је кад неко пуши у крупном кадру, па га зумирају по 10 минута...". Е тако и ово ... 5 минута "по глави" и то је "серија" ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online