Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.11.2013.
01:11
D. Dekić - Vesti A

Radulović tera Vučićeve strance

Paralelno sa kampanjom vrha države na privlačenju stranih investicija, odigrava se sukob ministra privrede Saše Radulovića i Agencije za privlačenje stranih investicija i promociju izvoza SIEPA.

Da li srpski ministar privrede radi na svoju ruku: Saša Radulović
 

Radulović, koji je nedavno rekao da je priča o stranim investicijama "kapitalna budalaština", najavljuje gašenje te Agencije, a oni uzvraćaju da nad njima vrši mobing. Ministar udara krivičnom prijavom protiv direktora te agencije Božidara Laganina za nesavestan rad u službi.

Đelić: Bankrot na vidiku

Bivši ministar finansija Božidar Đelić rekao je da se Radulović ponaša kao da je u "ultraliberalnoj Vladi Čilea iz vremena dikatora Pinočea".
- Nema Amerike, nema Čilea, nama se naziru Argentina ili Grčka - opisao je Đelić ukazujući da je Srbija pred scenariom bankrota.

SIEPA, formirana još u vreme pokojnog premijera Zorana Đinđića, poziva Vladu da reši njenu sudbinu i tvrdi da je Radulovićev institucionalizovani mobing isplivao u javnost pošto je su oni 9. oktobra uputili dopis premijeru i vicepremijeru o blokadi 22 investitora koje vrši Ministarstvo privrede. Radulović kaže da će njihove poslove raditi poseban sektor u Ministarstvu privrede koji će "koštati pet puta manje".


Ovo zamršeno klupko odnosa se kotrlja u momentu kada vicepremijer Aleksandar Vučić dovodi predstavnika nemačkog Mercedesa u posrnuli FAP, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić idući po svetu vuče za rukav investitore. Jasno je samo da dva različita strateška opredeljenja u jednoj Vladi ne mogu da potraju i da će epilog ove bure u čaši vode ubrzo morati da bude poznat.
 

Dinkićevi traže objašnjenje

Ujedinjeni regioni Srbije, stranka Mlađana Dinkića, zatražili su od Vlade da se izjasni da li su mere ministra privrede i njene. Portparol URS Marko Selaković kaže da je zahvaljujući SIEPA, 55.000 ljudi u Srbiji je dobilo posao, a Srbija u julu imala istorijski izvoz od preko milijardu dolara.
- U praksi pokazalo da Radulović izjavljuje jedno, a Vlada radi drugo, pa pitamo da li iza ovih mera gašenja SIEPA stoji cela Vlada ili je reč o ministrovom solo istupu - kaže Selaković.

Stručnjak za lobiranje, profesor Kostadin Pušara, uveren je da ovakva magla od politike, bez razmišljanja o posledicima, ne samo da neće privući inostrane investitore, već može imati dalekosežne posledice po srpsku ekonomiju.


- Čuli smo, bez naročitog obrazloženja, da Radulović ukida SIEPA, prisvaja njihov posao i stavlja pod kontrolu, praktično stvarajući paralelno telo Ministarstva finansija u Ministarstvu privrede. To autorstvo izašlo iz nekog kabineta zaslužuje velike kritike jer je izmišljeno i bez dugoročne procene - kaže Pušara za "Vesti".


On smatra da ministar Radulović ne može da se ponaša po sistemu "ja ću da vladam i dam novac kome ja odlučim", već da je neophodna javna rasprava.


- Strani investitori koji inače teško dolaze u Srbiju tek sada neće imati čime da budu privučeni. Uostalom, ne znam kako ih i privući kada im neko kaže da mu nisu potrebni - ukazuje Pušara.


Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević, međutim ne veruje u loše namere ministra koji, kako kaže, pokušava da ukine sve što ne valja. SIEPA je, kaže on, imala dobru funkciju podsticanja izvoza, organizovanja zajmova i predstavljanja na sajmovima, ali i neke loše.


- Ne smemo plaćati ulagače kad nemamo para, a time i kvarimo utisak o svojoj državi, jer šaljemo poruku da drugi uslovi za investiranje nisu privlačni, pa zato dajemo novac investitoru da uloži - tumači on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.11.2013. 07:25
Ma nismo mi neko trziste a ni toliko jeftina radna snaga
Ponedeljak 11.11.2013. 14:37
Svako ko je imao posla sa Radulovicem u stecajnim postupcima koje je on vodio zna koliko on ne zna nista o privredi i ekonomiji, jer za to nema ni zavrsenu skolu, vec ne postuje ni zakone i radi po svojoj volji i potrebama, ne birajuci koga ce pri tom ostetiti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online