Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.11.2013.
01:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Legalizacija: Zahtevi do februara

Građani koji su vlasnici nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji, imaju mogućnost da do februara naredne godine, u skladu sa novim zakonom, pokrenu postupak legalizacije. Nakon toga upis ovih nepokretnosti više neće biti moguć, a objekti bez dozvole biće srušeni.

Inspekcija će sve kontrolisati: Dejan Rajčić
 

Poslanik Nove Srbije Dejan Rajčić, koji je u parlamentu obrazlagao ovaj zakon, kaže za "Vesti", da građani koji žive van Srbije, a imaju nekretnine koje nisu legalno upisane u katastar, moraju imati u vidu da novih rokova neće biti.
 

Dokumentacija

Zahtev za legalizaciju treba da sadrži geodetski snimak, projekat izvedenog objekta u tri primerka, dokaz o pravu korišćenja svojine, odnosno zakupa na građevinskom zemljištu, ili dokaz o pravu svojine na objektu. Takođe, potreban je dokaz plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i dokaz o uplati administrativne takse.

- Ovo je poslednji voz da se kuće i druge nepokretnosti uvedu u legalne tokove. Ljudi koji žive van Srbije, trebalo bi ako imaju ovakve objekte, da u predviđenom roku podnesu zahteve opštini, ili da daju ovlašćenje da to neko uradi u njihovo ime - objašnjava on.


Prema Rajčićevim rečima, kasnije to neće biti moguće i svi nelegalni objekti biće srušeni.

- Cilj je da potpuno sprečimo nelegalnu gradnju. Građevinska inspekcija će non-stop biti na terenu, republički inspektori će kontrolisati kolege na lokalu i neće više biti gledanja kroz prste. Da bi se sprečile neprijatnosti, problemi i rušenje kuća koje su izgrađene bez dozvole, građani treba hitno da podnesu zahtev za legalizaciju u nadležnoj opštini - upozorava Rajčić.


Prema novom Zakonu o legalizaciji, svi objekti koji su izgrađeni do dana njegovog stupanja na snagu (1. novembar 2013) mogu biti legalizovani. Zakon predviđa mogućnost plaćanja legalizacije na rate do 20 godina, a visinu naknade za bespravno izgrađene objekte utvrđuju lokalne samouprave.

Ranije je taj rok bio pet godina. Neće moći da se legalizuju objekti izgrađeni ili rekonstruisani na klizištu ili močvarnom zemljištu, zatim objekti na površinama javne namene ili zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima, oni koji su suprotni planskom dokumentu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online