Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.08.2013.
12:26
Z. Gligorijević - Vesti A

I dijasporu deru da pune budžet

U gradovima Pomoravlja, a naročito u selima mnogo kuća nije legalizovano. Dozvolu su pre zidanja jedino uzimali oni koji su kuće pravili pre tri-četiri godine jer bez građevinske dozvole nisu mogli da uvedu struju i vodu.

- Mi smo kuću počeli da gradimo još 1996. godine kada je jednostavno bilo nemoguće dobiti papire. Zato ih nismo ni tražili i kompletno smo završili kuću. Onda su počeli da pričaju da će nam tražiti 1.000 ondašnjih nemačkih maraka po objektu, posle su pričali da će to da bude besplatno, a sada se priča da će biti papreno - komentariše za "Vesti" Miodrag Obradović iz Zlatova kod Despotovca, koji je sa porodicom decenijama u Parizu.
 

On dodaje da za kuću od oko 160 kvadrata plaća porez od oko 80 evra kao da je legalizovana. Smatra da je to velika cifra za selo jer se u gradu plaća mnogo manje.
 

- Nemamo ni urbanistički plan, ništa, a toliko da nam naplaćuju! Pitam se da li postoji kategorizacija zemljišta. Ako veliki broj nas radi u inostranstvu, nije lepo da nas pljačkaju. Zato neću da prijavim kuću, niti ću da je legalizujem. Jedino što neću moći da je prodam. Ja to i ne planiram - dodaje Miodrag.

Milorad Ljubisavljević iz istog sela, koji je u Parizu sa ćerkom Marinom i zetom Ivicom, kaže da je njegova kuća verovatno legalizovana jer je pravljena pre više od 70 godina i plaća uredno porez. Skoro je došao iz Francuske i nije upoznat s najnovijim problemima oko legalizacije, a kad smo mu rekli o čemu se radi, ocenio je da to nije dobro.

- Ne može danas da se kaže ovako, a sutra onako. Mislim da je u pitanju novac i potreba da se puni budžet. Narod je ionako jedva snalazi, mnogo je nezaposlenih i samo fale porezi. Odakle da plate? - pita Milorad.

Saša Ivanović rođen je u Parizu, jer su njegovi roditelji Radmila i Živorad, rodom iz okoline Velike Plane, tamo otišli na privremeni rad. U Parizu su i njegova supruga Ivana i deca.

- Ako je neko napravio 5.000 kvadrata, onda svakako treba da plati. Ali, mislim da za porodične kuće ne treba da se plaća legalizacija. U stvari, svi koji su nešto sagradili pre pet godina mislim da ne bi trebalo naknadno da plaćaju - ističe Saša.
 

Ko gradi treba i da plati

 

Rade Milosavljević iz Lipovice kod Despotovca sa suprugom Milorankom od 1981. godine živi u Luganu. U zavičaju su imali čatmaru od blata i slame. Vredno su radili i štedeli i u zavičaju napravili 902 kvadrata stambenog prostora.


- Objekat smo legalizovali pre četiri godine. Platili smo 2.600 evra. Zašto bi neko sada to mogao besplatno? - pita se Rade, čiji su sinovi Zlatan i Nebojša, snahe Ivana i Žaklina, kao i unuci Nenad, Aleksandar, Anđela i Andreo, takođe u Luganu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online