Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 31.10.2013.
09:24
Beta, google.com, EPA A

"Internacionalizovati pitanje Vojvodine: Bila je pokrajina, sada je ništa"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak založio se za internacionalizaciju pitanja Vojvodine i rekao da u tome nema ništa čudno jer je pitanje Srbije odavno internacionalizovano.

Vojvodina je pokrajina samo na papiru, bez ikakve zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, bez prava na imovinu i izvorne prihode u punom smislu te reči: Čanak
 

"Pitanje Vojvodine mora se internacionalizovati kao jasno demokratsko pitanje. Jer i pitanje usklađivanja zakona Srbije sa zakonima EU je internacionalizacija pitanja Srbije i mešanje spoljnog faktora u unutrašnje stvari Srbije. A da ne spominjem međunarodne monetarne institucije i njihovo mešanje u unutrašnje stvari Srbije", rekao je Čanak i ocenio da je pitanje Vojvodine "vrlo osetljivo", jer je ta pokrajina jedina od osam federalnih jedinica bivše SFRJ čije pitanje nije rešeno.


"Vojvodina je bila pokrajina a sada nije ništa, odnosno ona je pokrajina samo na papiru, bez ikakve zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, bez prava na imovinu i izvorne prihode u punom smislu te reči. A i ono malo što ima, pošto nije garantovano ustavom, može da menja bilo koji saziv republičke skupštine", naveo je Čanak i odbacio optužbe da u Vojvodini ima separatizma i rekao da su takve optužbe zapravo "plašenje mečke rešetom", kako bi se sprečila bilo kakva rasprava o autonomiji Vojvodine.


"Takvim pristupom problem se ne rešava već se gura pod tepih, pa će vreme pokazati da je takva politika bila potpuno pogrešna", ocenio je Čanak.

"Ne nezavisnost, već autonomija"

"Dačić nema nikakav problem kada pregovara s Tačijem, iako zna ko je on, ali ima problem kada treba da razgovara s ljudima u Vojvodini o njihovom nezadovoljstvu"
 


Prema njegovim rečima, protivustavni puč, koji je nad Vojvodinom izveo Slobodan Milošević 1988. godine, nije bio ništa drugo do "okupacija" Vojvodine, koja je bila uvod u oružani pokušaj okupacije najvećeg dela SFRJ i nametanja beogradskog centralizma.

"Vojvodina ne traži nezavisnost, već autonomiju. A boriti se za autonomiju znači boriti

Ostajemo sa DS-om, mada ima problema

Nenad Čanak izjavio je da "nije došlo do te tačke" da LSV napusti koaliciju sa Demokratskom strankom (DS) u Skupštini Vojvodine, iako postoje veoma ozbiljni problemi u komunikaciji.

"S (pokrajinskim premijerom i zamenikom predsednika DS-a) Bojanom Pajtićem sam se video nekoliko puta, recimo šest puta u poslednjih devet godina, a od toga četiri puta u poslednja dva meseca, što verovatno govori o pokušaju poboljšanja odnosa. Stalni problem komunikacije u pokrajinskoj administraciji izražen je u "neviđeno arogantnom" stavu DS-a prema manjim partnerima, LSV-u i SVM-u", rekao je Čanak. 

se za izmenu kompletnog sistema u Srbiji, što je još teže. Lakše je odvojiti se od Srbije, nego Srbiju promeniti", kazao je Čanak i dodao da Srbija treba da bude demokratska decentralizovana država, sa autonomnom pokrajinom Vojvodinom, koja treba da daje svoju konstruktivnu ulogu.
 

"Niko u Vojvodini nije spreman na to da se prolije i jedna kap krvi u borbi za njenu autonomiju. Nažalost, u Beogradu, zbog iskustava iz proteklih 20 godina, kao da se ne razume bilo šta drugo osim direktne konfrontacije", kazao je Čanak.


"Evo, pogledajte: Ivica Dačić, premijer i ministar policije, nema nikakav problem kada pregovara s Hasimom Tačijem, iako vrlo dobro zna ko sedi preko puta njega. Ali isti taj Dačić ima problem kada treba da razgovara s ljudima u Vojvodini o njihovom nezadovoljstvu položajem Vojvodine", rekao je Čanak i ocenio da se pitanje autonomije Vojvodine mora rešavati kroz promene Ustava Srbije koje će neminovno uslediti ukoliko Srbija zaista želi u EU, ali je dodao da ne vidi u Beogradu saveznike za razgovor o autonomiji Vojvodine.


"Već 25 godina, od jogurt revolucije do danas, uporno se radilo na deinstitucionalizaciji Vojvodine i na njenom političkom marginalizovanju, u čemu se u ogromnoj meri i uspelo", ocenio je Čanak.

Moguće je da će ubrzo biti raspisani izbori

"Moguće je da izbori budu ubrzo, jer Aleksandar Vučić ima veliki politički kredibilitet, ali ne treba zaboraviti da se politički kredibilitet brzo i gubi", rekao je Čanak. Prema njegovim rečima, najbolji primer za to je vlada Zorana Živkovića, koja je tokom akcije "Sablja" 2003. godine nakon atentata na premijera Zorana Đinđića uživala toliku popularnost da je na izborima mogla da "pomete" sve političke protivnike.

"Međutim, samo tri-četiri meseca kasnije, izgubili su izbore, jer nije postojala jasna politička i ideološka kičma te vlade, pa se sve slomilo i urušilo", podsetio je Čanak.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.10.2013. 09:39
ja ne znam kako ovi iz vlasti mogu da trpe svakojake podrivacke izjave koje su direktno protiv srbije ovoga treba utamniciti a klju baciti u etnu. kakav poslenicki imunitet kakvi bakraci. $lj@m!
Četvrtak 31.10.2013. 09:42
Pomamljeni fašisti rade isto kao i 1941, samo na moderniji način. Kao jako je loše stanje života u Vojvodini a divno je okolo. Samo gluposti koje koriste da manipulišu masama da bi otcijepili Vojvodini i od nje u potpunosti napravili privatnom mafijaškom državom (kao KiM i CG) i onda naravno gledali da malo po malo udaraju po Srbima na razne načine. Gladne oči dijela srpske mafije, Mađara, Rumuna, Njemaca i Hrvata. Samo neka paze da se ne zagrcnu, da im ne polekne kao nekad. I Šiptarima je poleknulo, i opet će. Čim se sruši sistem zapadni, sve ostalo pada kao kula od karata. Tako će opet zaćutati mnogi kojima su oči gladne.
Četvrtak 31.10.2013. 09:57
Војводина ће отићи прије него што можемо и наслутити, а и нема ко да је брани, као ни било који други дио тзв. државе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online