Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 27.10.2013.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Vučićeve savetnike plaća Brisel?

Savetodavna inostrana pomoć prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću stigla je s odobrenjem Brisela i uz međunarodnu apanažu, a prema saznanjima "Vesti" iz međunarodnih diplomatskih izvora takva podrška je nuđena i bivšem predsedniku Republike Borisu Tadiću, ali u Beogradu tada nije pokazano naročito interesovanje.

 Aleksandar Vučić pozvao u pomoć Alfreda Guzenbauera (levo) i Dominika Stros Kana (desno)
 

- Prvenstveni uslov zapada za ovakav aranžman je obračun sa korupcijom i izgradnja jakih institucija države, što je Vučić decidno obećao, pa je EU aminovala dolazak stranih savetnika u njegov kabinet - objašnjava sagovornik "Vesti" i dodaje da iako se savetnička pomoć pominje kao besplatna, troškove uglavnom pokriva međunarodna zajednica.

Počelo sa Saksom

Savetnika premijera SFRJ Ante Markovića, Džefrija Saksa plaćao je Harvardov institut za međunarodni razvoj. Posle 2000, savetovanje ministara finansija Božidara Đelića i donedavnog Mlađana Dinkića plaćano je putem programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Mediji su objavili da i direktor Poreske uprave Ivan Simič platu direktora prima preko UNDP-a koji inače, ima program podrške podizanju kapaciteta državne uprave. Slične projekte može da plaća i Agencija za međunarodni razvoj SAD i neke međunarodne organizacije i fondovi.


Da niko u Srbiju na tako važan posao ne dolazi "džabe", potvđuje analitičar Dušan Janjić koji navodi da sat jednog od viđenijih savetnika "prijateljski" košta 500 dolara, a uobičajeno najmanje duplo više, kao i da najzvučnija savetodavna imena šalje vlada neke od razvijenih zemalja ili jaka velika međunarodna organizacija. Dodaje i da je vidna Vučićeva spremnost na saradnju sa EU i SAD.


- Sa strancima se ne treba igrati i ako nešto kažete, iza toga morate da stojite. Tadić je upravo odbačen od onih koji su ga i podigli, jer on i Demokratska stranka čiji je lider nisu na pravi način pratili te kontakte iz EU. Startovao je kao "dečko koji obećava", ali pošto je davao obećanja moćnim ljudima i vladama, a nije ih ispunjavao, međunarodna zajednica ga je otpisala još 2010. godine - tumači Janjić.


On tvrdnje o međunarodnoj savetodavnoj pomoći Srbiji za koju kaže da je dobrodošla, potkrepljuje činjenicom da su dvojica savetnika Aleksandra Vučića politički drugačije orjentisana od njega.


- Vučić je lider partije desnice, a Alfred Guzenbauer i Dominik Stros Kan su socijaldemokratske odnosno socijalističe provinijencije - kaže Janjić.

Plaćaju i kompanije

Dušan Janjić kaže da ima i savetnika u ministarstvima koje šalju i plaćaju jake kompanije, iako zvanično rade besplatno. Od više inostranih savetnika samo je italijanski političar Franko Fratini rekao da radi besplatno, jer kao sudija osnovnog suda u svojoj zemlji ne može da bude plaćen u drugoj državi. Janjić, međutim, smatra da niko ne radi bez para i da je italijanski političar štiti energetski interese tamošnjih kompanija na našem području.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.10.2013. 12:11
nahebali smo ko zuti , sve vreme je trebal oda radimo po principu use i u svoje kljuse , a ne nekakvi majmuni da nam sole pamet sve vreme . zato smo i stigli dokle smo stigli.
Nedelja 27.10.2013. 12:16
NORMALNO . Oni i rade za BRISEL I EU ZLIKOVCE . Pošto je Vučić BLENTAV , STARATELJI SU ODLUČILI DA MU DAJU SAVETNIKE ( KONTROLORE) . Oni su pre svega tu da pomognu u OTIMANJU KOSOVA ali i da na SVAKI NAČIN "MINIRAJU" JUŽNI TOK I SVAKU SARADNJU SA RUSIMA . Kada oni procene Vučić će biti bačen kao upotebljeni prezervativ . ŽIVI BILI PA VIDELI .
Nedelja 27.10.2013. 12:15
Zato i rade za "džabe" u Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online