Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 21.10.2013.
18:56
Beta, B92 A

Fratini: Srbija je prirodni član EU

Novi savetnik Vlade Srbije, Franko Fratini izjavio je da će ujedinjenje Evrope biti gotovo tek kada Srbija i ostale zemlje Balkana postanu deo Evropske unije.

Franko Fratini i Ivica Dačić: Dogovorom do EU
 

"Smatrao sam Srbiju prirodnim budućim članom Unije", kazao je Fratini za Televiziju B92.

Bivši šef italijanske diplomatije i nekadašnji potpredsednik Evropske komisije, ocenio je da je 2013. istorijska godina za Srbiju im da je političko opredeljenje srpske vlasti veoma važno, a pre svega sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom.

"Savetovaću vas kako da vodite pregovore ka EU. Savetovaću Vladu kako da najbolje radi", kazao je Fratini koji je danas preuzeo posao savetnika. Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji, Fratini će se sastati s državnim zvaničnicima, a danas je najavio da mu je za rad potrebno da razgovara i s predstavnicima svih institucija, kao i raznih
organizacija. Fratini je rekao da nije zadatak samo vladajuće koalicije da radi na približavanju Srbije EU, već da sve političke stranke treba da se slože o tome.

"Ja sam savetnik Vlade, ali bih zeleo da se sastanem sa svima koji predstavljaju institucije, građansko društvo, političke stranke. Nameravam da se sastanem sa svima koji mogu da mi daju dobru orijentaciju kako da savetujem Vladu. Na Vladi je da pregovora", rekao je Fratini.

Upitan zašto radi bez nadoknade, diplomata je objasnio da je u Italiji sudija i da, po zakonu, ne može primati platu i u drugoj zemlji. Dodao je da je, zu to, i prijatelj Srbije.

"Ja sam prijatelj Srbije i evropski sam orijentisan. Naš zajednicki cilj je da uvedemo Srbiju u EU... Sada je moja lična obaveza da, kao prijatelj ove zemlje, pomognem u vođenju pregovora sa EU", kazao je on.

Fratini je objasnio da će, ako bude izabran za generalnog sekretara NATO, morati da se do idućeg leta povuče s mesta savetnika Vlade Srbije, ali je ukazao i da do tog trenutka ipak ima dovoljno vremena da savetuje Vladu o pridruživanju EU.

"U Srbiji ja neću razgovarati o NATO, već o EU, i bilo bi mi neugodno da govorim o budućnosti Srbije u Alijansi. Saradnja Srbije i NATO postoji, ali bilo bi preuranjeno ići protiv većine javnog mnjenja i govoriti o učlanjenju u NATO", dodao je Fratini.

Italijanski diplomata je 7. oktobra prihvatio da Vladi Srbije pomaže u procesu pridruživanja EU, posebno u vezi s poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora. Vlada Srbije je do sada kao savetnike angažovala nekadašnjeg predsednika Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana imbivšeg kancelara Austrije Alfreda Guzenbauera.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.10.2013. 20:37
Шта се дели џаба у тој ђаволској ЕУ?
Ponedeljak 21.10.2013. 21:10
Дотични говори, а и сам у то не верује, тј. чешка уши "буци", даје му материјал да илузија звана "европске интеграције" не замре код испраних мозгова за исто, тј. идемо даље за исте паре.
Ponedeljak 21.10.2013. 21:26
Шта ова италијанска љига сере, када је Србија увек била у Европи, али у никаквој унији? Никада није хтела да буде поробљена, као што ни сада не жели! И зато ћемо се опет борити за своју слободу!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online