Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.10.2013.
12:48
24sata.rs A

Jovankina naslednica dobiće iscepane haljine

Jedina naslednica Jovanke Broz (njena mlađa sestra Nada Budisavljević), od sve imovine koja je po zakonu, ali ne i u stvarnosti, pripadala Jovanki, dobiće ništa! U stvari, dobiće Jovankine iscepane haljine i pravo da nastavi ostavinsku raspravu Titove imovine dugu 30 godina. Pošto njen epilog gotovo sigurno ni ona neće dočekati, možda će višedecenijska nepravda naneta Jovanki jednog dana biti ispravljena prema njenim sestrićima....

Od celokupne zaostavštine dobila je samo svoje haljine - iscepane, pošto je državni vrh pune tri godine u njima tražio izmišljene mikrofilmove
 

Titova udovica Jovanka je 1980. iz vile na Dedinju izbačena pištoljima i uz pretnje, kao poslednji kriminalac i osumnjičeni špijun, a od celokupne zaostavštine Josipa Broza Tita dobila je samo svoje haljine, i to iscepane, jer je državni vrh pune tri godine u njima tražio izmišljene mikrofilmove.

- Na razne načine su pokušavali da Jovanki oduzmu ličnu imovinu i pravo na trećinu Titove zaostavštine, a kad nisu imali kud, doneli su zakon prema kojem je sve pripalo državi. Tek 2000. godine, kao Jovankin advokat, uspeo sam da u Ustavnom sudu izdejstvujem ukidanje čuvenog zakona "leks Jovanka”, jer su i oni tamo shvatili da je stvarno previše, objašnjava Fila.

Ukidanje “leks Jovanke” bio je i jedini pomak koji je naše sudstvo u raspravljanju Titove imovine uspelo da napravi za tri decenije. Sve što je pripadalo njemu i

Titova unuka: Deda je bio Hrvat, a Jovanku nikada nije pominjao

Jovanki čuvalo se u sefovima Narodne banke Srbije, koji su otvoreni pre nekoliko meseci. Nažalost, njegov sadržaj samo se nagađa. Spekuliše se da se u njima nalaze desetine kilograma zlata nestalog tokom Drugog svetskog rata, vredna umetnička dela, Titove poslednje plate, nakit, odlikovanja izuzetne vrednosti, zlatnici Karađorđevića koje je Tito prisvojio ili su mu stavljeni na raspolaganje...

- Jedino što je ova država dala Jovanki od onoga što joj je pripadalo su lična dokumenta i pravo glasa, a posthumno i naslovne strane i dozvola da bude sahranjena u Kući cveća. Nikad nije ostvarila čak ni pravo na penziju, već je živela od mesečne apanaže. Ukradeno joj je i pismo koje joj je Tito ostavljao kad god bi negde odlazio, u slučaju da mu se nešto dogodi, a memoare koje svi pominju, čak i ako ih je ikad napisala - uništeni su. Kada će joj biti dosuđena imovina koja joj pripada, ne znam, ali znam da ja to neću doživeti - dodaje Toma Fila.

Jovanka Broz biće sahranjena u subotu u 12 sati, u Kući cveća, u prostoriji pored one u kojoj počiva njen suprug Josip Broz Tito.

Prema rečima Rasima Ljajića, predsednika organizacionog odbora, sahrana će biti obavljena uz sve vojne počasti, budući da je Jovanka Broz bila nosilac Partizanske spomenice.

Šta je sve oduzeto Jovanki Broz

Samo neke od stvari koje bi Jovanka u pravnoj državi davnih dana dobila bile bi: pet automobila iz garaže Belog dvora, dva vozila iz garaže na Brionima (među kojima su "rols-rojs", "kadilak" i "linkoln"), 40 lipicanera, zlatne kočije, nakit koji joj je poklonio car Etiopije Hajle Selasije, brilijanti, dukati, biserne ogrlice ukupne dužine osam metara, umetničke slike, fotoaparati, filatelistička zbirka, vredna umetnička dela iz Užičke 15, Muzeja "Matija Gubec", Kuće cveća, Briona, tepisi, vaze, slike, knjige, vina... U SFRJ, međutim, sve ovo - i još ko zna šta - završilo je na spisku "imovine koja je Titu poverena za života" i koja mu je oduzeta donošenjem čuvenog zakona "leks Jovanka".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online