Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.10.2013.
14:26
Beta A

DSS: Pitajte narod da li želi GMO hranu

Demokratska stranka Srbije danas je podnela predlog za izmene Zakona o genetski modifikovanim organizmima čime želi da spreči i proizvodnju i promet GMO hrane u Srbiji, izjavila je poslanica DSS Milica Vojić Marković. DSS predlaže da Srbija uvede moratorijum na GMO do 2020. godine.

Ona je novinarima u parlamentu rekla da 70 odsto građana ne želi GMO hranu u Srbiji i da zakonski predlog DSS predstavlja "glas naroda".

"Predlažemo da se građani na referendumu izjasne o tome da li žele genetski modifikovanu hranu, a tome treba da prethodi opšta stručna rasprava i istraživanje", rekla je poslanica DSS.

Narod je jasno protiv GMO

Vojić-Marković je rekla da aktuelna vlast kao jedan od razloga da dozvoli promet GMO hrane u Srbiji navodi članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

To, kako je navela, poslanica DSS nije dobar argument jer Svetska trgovinska organizacija ostavlja mogućnost državama da ne dozvole GMO hranu u slučaju da procene da je to opasno po zdravlje građana. Kao primer zemalja koje su zabranile GMO ona je navela Švajcarsku, gde je moratorijum do 2017. godine, i Italiju.

Vojić-Marković je rekla da u svetu postoje istraživanja koja ukazuju na opasnost od konzumiranja genetski modifikovane hrane.

"Svim ministrima i onima koji se zalažu za GMO dostaviću svih 114 istraživanja o tome", rekla je poslanica DSS i dodala da postoje brojni zdravsteni, ekonomski i ekološki razlozi protiv korišćenja GMO hrane.

DSS u svom predlogu izmene Zakona o zabrani GMO predlaže strože kazne za one koji koriste GMO seme. Kako je navela poslanica DSS, u Srbiji je zvanično otkriveno 23 hektara pod genetski modifikovanom sojom.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.10.2013. 14:31
"Ona je novinarima u parlamentu rekla da 70 odsto građana ne želi GMO hranu u Srbiji i da zakonski predlog DSS predstavlja "glas naroda". ... пре неки дан је тај проценат износио преко 85 % ? Шта се десило у ових пар дана ? Почеле уплате да лежу на рачуне, па се и "отпор" полако губи ? Уместо да се јасно и гласно каже НЕЋЕМО и тачка, они ће да улазе у дебате и расправе (јавно) а тајно је већ све одлучено ? А народ к'о народ... нит' га интересује ишта, нит' има појма о било чему... додуше - можда се надају јефтинијим сендвичима, *ебем ли га ?
Utorak 22.10.2013. 16:34
Они да питају народ, не питају они никога, раде по инструкцијама, као робот... најбоље решење је повратак природи, и онако живот у урбаним срединама ће ускоро бити немогућ.
Utorak 22.10.2013. 16:47
ovde se odavna (1936.) narod nizasta ne pita ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online