Utorak 22.10.2013.
14:26
Beta

DSS: Pitajte narod da li želi GMO hranu

Ona je novinarima u parlamentu rekla da 70 odsto građana ne želi GMO hranu u Srbiji i da zakonski predlog DSS predstavlja "glas naroda".

"Predlažemo da se građani na referendumu izjasne o tome da li žele genetski modifikovanu hranu, a tome treba da prethodi opšta stručna rasprava i istraživanje", rekla je poslanica DSS.

Narod je jasno protiv GMO

Vojić-Marković je rekla da aktuelna vlast kao jedan od razloga da dozvoli promet GMO hrane u Srbiji navodi članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

To, kako je navela, poslanica DSS nije dobar argument jer Svetska trgovinska organizacija ostavlja mogućnost državama da ne dozvole GMO hranu u slučaju da procene da je to opasno po zdravlje građana. Kao primer zemalja koje su zabranile GMO ona je navela Švajcarsku, gde je moratorijum do 2017. godine, i Italiju.

Vojić-Marković je rekla da u svetu postoje istraživanja koja ukazuju na opasnost od konzumiranja genetski modifikovane hrane.

"Svim ministrima i onima koji se zalažu za GMO dostaviću svih 114 istraživanja o tome", rekla je poslanica DSS i dodala da postoje brojni zdravsteni, ekonomski i ekološki razlozi protiv korišćenja GMO hrane.

DSS u svom predlogu izmene Zakona o zabrani GMO predlaže strože kazne za one koji koriste GMO seme. Kako je navela poslanica DSS, u Srbiji je zvanično otkriveno 23 hektara pod genetski modifikovanom sojom.

2024 © - Vesti online