Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 23.10.2013.
07:41
Beta, Srna A

Alarm: Nacrt zakona bez odredbe o GMO!

Iz Nacrta zakona o zaštiti potrošača Srbije izostavljena je odredba koja reguliše promet genetski modifikovanih proizvoda (GMO) što je nedopustivo, ukazali su u Beogradu predstavnici četiri udruženja za zaštitu potrošača.

Miroljub Aleksić: Zemljište na kojem su samo jednom sejani GMO proizvodi, zauvek je izgubljeno za konvencionalnu i organsku proizvodnju
 


Predstavnik Udruženja potrošača "Ekološka vizija", Miroljub Aleksić kazao je na konferenciji za novinare da je mnogo validnih naučnih dokaza o štetnosti GMO proizvoda i da su neprimerene izjave pojedinih ministara da štetnost tih proizvoda nije dokazana.


Aleksić je naglasio da najmanje što Srbija može da uradi da bi se zaštitila od GMO, je da u zakonu o zaštiti potrošača precizno definiše obavezu deklarisanja, odnosno obeležavanja GMO proizvoda i da odredi rigorozne kazne za nepoštovanje te odredbe.

SANU: Da zauzmemo drugačiji stav

Nikola Hajdin

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin rekao je da Srbija, kada je reč o genetski modifikovanim organizmima (GMO), treba da postupi u skladu sa nacionalnim i društvenim interesima i da je vreme da donese novi zakon (o GMO), drugačiji od dosadašnjeg.

 

Govoreći na skupu "Genetički modifikovani organizmi, činjenice i izazovi", na koji se nisu odazvali predstavnici resornih ministarstava, Hajdin je rekao da je Zakon o GMO, koji je Srbija donijela 2009. godine, a koji zabranjuje promet i proizvodnju GMO, prevaziđen.

 

"Vreme je da Srbija donese zakon koji će oslikavati drugačiji stav o pitanju GMO", rekao je Hajdin na skupu u SANU.


Aleksić je ocenio kao netačne tvrdnje - iako se u javnosti insistira i tako predstavlja, da je ukidanje zabrane prometa GMO uslov za prijem Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) i Evropsku uniju (EU). Naveo je da je samo 40 od oko 160 članica STO dozvolilo GMO, a čak osam zemalja EU ima zabranu.


"Zemljište na kojem su samo jednom sejani GMO proizvodi, zauvek je izgubljeno za konvencionalnu i organsku proizvodnju", ocenio je on i dodao da je, po raspoloživim podacima, u Srbiji pod GMO sojom 6.000 do 10.000 hektara.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda, Petar Bogosavljević kazao je da je Srbija isuviše mala da bi dozvolila proizvodnju GMO, čime bi ugrozila konvencionalnu i organsku proizvodnju.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.10.2013. 12:01
Jednostavno, zauvek veliko NE za GMO!!!
Sreda 23.10.2013. 07:48
Jel ima NEKO, tamo negde, STVARNO spreman da se bori protiv ovog zla ???
Sreda 23.10.2013. 08:59
Ни на једном тексту где се помиње презиме србождера Броза не може се оставити коментар !!! И после Тита, Тито :-( бандо усташка !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online