Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 18.10.2013.
01:30
Z. Marjanović - Vesti A

Majka i dete na poternici!

Ni jaka kiša nije sprečila oko 2.000 meštana Ljiga, od 3.000 koliko ih živi u ovom gradiću, da iskažu svoju solidarnost sa Natašom Matijević i njenom ćerkom Reom koja je, prema odluci Opštinskog suda, trebalo da bude predata ocu Robertu Matijeviću iz Zagreba.

U ILEGALI: Majka Nataša i Rea Matijević
 

Primopredaja male Ree bila je zakazana za podne, ali su zgradu Centra za socijalni rad dva sata pre predviđenog roka okružili građani Ljiga, majke sa decom, srednjoškolci, zaposleni u Kolubari iz Lazarevca i mnogih ljiških preduzeća koji su na ovaj način iskazali apsolutnu podršku Nataši Matijević i njenoj ćerki Rei.


S druge strane, nezadovoljna odnosom države i sudskih institucija Nataša Matijević je uzela pravdu u svoje ruke tako što se sa malom Reom sklonila na nepoznatu adresu čime je bar na kratko odložila odvođenje deteta u Zagreb. Zbog njenog "nestanka", Milutin Nikolić, sudija koji je doneo sramnu presudu, dao je policiji "nalog za potragu" za Natašom Matijević.
 

Podsećanja radi, Nataša Matijević je zbog nasilja u porodici, konkretno zbog batina koje je dobijala od svog supruga Roberta i stalnih uvreda na nacionalnoj osnovi, spas nakratko pronašla u Sigurnoj kući u Zagrebu, da bi pre ravno tri godine uspela sa detetom da pobegne u Srbiju.

HOĆE DA ODVEDE MALU REU U HRVATSKU: Otac Robert Matijević

Od tada živi u kući svojih roditelja u Ljigu. Dolazak u Srbiju Nataša je doživela kao spas, ali, kako se ispostavilo, bio je to početak sudske golgote jer je njen suprug Robert, pozivajući se na Hašku konvenciju o pravima deteta, podneo tužbu protiv Nataše kojoj je sud u Hrvatskoj svojevremeno dao pravo starateljstva nad malom Reom.

Na kraju, posle nekoliko presuda u korist Roberta u Srbiji i isto toliko oborenih presuda, nedavno je Osnovni sud u Ljigu doneo konačnu odluku da Rea bude vraćena ocu Robertu Matijeviću. Bio je to šok za Natašu Matijević, ali presuda koju je potpisao sudija ovog suda Milutin Nikolić istinski je razljutila Ljižane koji su organizovali protestne skupove.

Odluku suda Ljižani smatraju sramnom, ali isto mišljenje imaju i prema državnim organima koji nisu, po njihovom mišljenju, učinili ništa da zaštite Natašu i Reu koje su državljani Srbije.

KORDON ISPRED NARODA: Jako policijsko obezbeđenje u centru Ljiga
 


- Ako država ne može da pomogne Nataši i Rei u slučaju koji je čist kao suza u korist majke i ćerke, šta da očekuju ostali građani Srbije ukoliko bi im pomoć bila potrebna?! - čulo se sa govornice ispred zgrade Centra za socijalni rad na kojoj su se u iščekivanju Roberta Matijevića menjali sagovornici koji su na sav glas prozivali i sudstvo i državne institucije u Srbiji.


Tek kada je i poslednji zaposleni napustio objekat u kome se Centar nalazi, nekoliko stotina građana se razišlo svojim kućama.
 

Supružnici nisu došli

 

Direktor Centra za socijalni rad u Ljigu Milan Jovanović potvrdio je da u Centar, gde je trebala da bude obavljena predaja deteta, od supružnika niko nije došao. Prema njegovim rečima, to je razlog zbog koga Centar više nema nikakvu mogućnost za samostalno reagovanje, već jedino može da čeka sledeće izvršno rešenje nadležnog suda u postupku u kome Robert Matijević, zbog navodne otmice, traži da njegova ćerka bude oduzeta od majke Nataše. 

 

Oca nasilnika čuvala policija

 

Znajući za nameru građana da će po svaku cenu braniti odvođenje Ree u Hrvatsku, protesni skup je obezbeđivalo stotinak policajaca. Nakon bezbednosno-policijske procene, otac nasilnik Robert Matijević sa svojim advokatskim timom nije ni stigao do zgrade Socijalne zaštite, već je sa advokatima sedeo u policijskoj stanici u Ljigu čekajući da se narod raziđe. 

 


NATAŠA MATIJEVIĆ SA NEPOZNATE LOKACIJE JAVILA SE REPORTERU "VESTI"

Podrška stigla i iz dijaspore

 

Zahvaljujući poverenju koje su "Vesti" stekle objektivnim izveštavanjem o problemima s kojima se susreće, Nataša Matijević se s nepoznate lokacije telefonom javila našem reporteru.


- Znam da je ovo očajnički potez, ali sam morala ovako da uradim radi Ree jer ne želim da je odvedu u Zagreb. U ovom slučaju se ne radi o posesivnosti majke, već o stvarnoj brizi za njenu budućnost pored oca koji koji ima ozbiljne psihičke probleme i kojeg praktično ne poznaje. Zaprećeno mi je da ću, ako ovako postupim, završiti u zatvoru, ali zatvora se ne bojim jer meni veća robija i ne treba ukoliko se u delo sprovede odluka suda koja je i nepravedna i nehumana. Znam da na ovaj način kupujem samo malo vremena, ali se nadam da će biti dovoljno da sudske i državne institucije odluče da preispitaju odluku suda u Ljigu. Za postupak za koji sam se odlučila imam podršku porodice, prijatelja i svih stanovnika Ljiga, a podrška Rei i meni stiže iz cele Srbije i od naših ljudi koji žive širom sveta - rekla je za "Vesti" Nataša Matijević.

POVEZANE VESTI

Petak 18.10.2013. 01:48
Нема нам друге него да сви колективно одемо у затвор јер је ова држава неспособна да постоји.Судство нам је корумпирано и труло.У њему раде неспособни правници односно искомплексираних је много који вероватно нису ни били на основном систематском прегледу пре запослења.Срамота је да сви ћуте! У Србији се по ко зна који пут понавља да су Срби у овој држави најугроженији народ.За нас кажу странци да смо веома љубазни и добри домаћини,али ми смо сами себи највећи непријатељи!!!
Petak 18.10.2013. 07:54
Podrška za Natašu i Reu...
Petak 18.10.2013. 03:25
Drzava I pravni system (u drzavama gdje narod ima nacionalnu svijest, nacionalni ponos I zna ko je I sta je) morali bi da stite interes tog naroda na cijoj grbaci zive iradi koga bi trebalo da postoje. Srbija se prodala za datum, odrekla se teritorije, pravoslavlja, slobode I nacionalnih interesa da bi usla u satansko-fantomsku tvorevinu EU. Ono sto je ostalo od Srba I Srbije se najbolje vidi na ovako malim obicnim primjerima iz zivota obicnog covjeka. Narod ocaja, pokraden, nezasticen I prodat od strane vlasti a drzava u komi iz koje je budjenje malo vjerovatno.U zadnijih 100 godina Srbija I Srpstvo se unistava planski I dovedeno je dotle da se vise nemoze braniti. Srbe samo cudo moze spasi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online