Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 19.10.2013.
19:37
Beta A

Tatin advokat: Rea mora da se vrati u Hrvatsku

Valjevski advokat hrvatskog državljanina Roberta Matijevića saopštio je da je povratak trogodišnje devojčice Ree u Hrvatsku potreban kako bi se nastavio postupak o starateljstvu pred nadležnim sudom u Zagrebu.

Trogodišnja Rea mora da se vrati u Hrvatsku da bi se nastavio postupak o starateljstvu pred nadležnim sudom u Zagrebu
 

Devojčicu je majka Nataša Matijević, srpska državljanka, odvela iz Hrvatske u Ljig, gde je živela pre udaje za devojčicinog oca Roberta od koga se sada razvodi. Da podsetimo, njoj je sud u Zagrebu dodelio privremeno starateljstvo nad detetom, koje ne podrazumeva dozvolu da sa detetom napusti zemlju.

U saopštenju Saše Drajića, advokata Roberta Matijevića, navedeno je da odluka da dete bude vraćeno u Hrvatsku nije doneta samo u osnovnom sudu u Valjevu, kako su pojedini mediji u Srbiji preneli, već i u Višem sudu u Valjevu. Takođe, Vrhovni kasacioni sud je odbacio zahtev majke za reviziju slučaja kao nedozvoljenu, a isti sud je kao neosnovan odbio i zahtev republičkog javnog tužioca za zaštitu zakonitosti u slučaju devojčice Ree Matijević, navodi se u saopštenju.

* Radimo u interesu male Ree, problem u Hrvatskoj truo od početka

* "Slučaj Rea": Država traži kompromis

"Neprihvatljivi su i netačni navodi o navodnoj površnosti suda u odlučivanju i nedovoljnom poznavanju odredaba Konvencije o građansko-pravnim aspektima otmice deteta", ukazao je zastupnik Roberta Matijevića i dodao da je potrebno uneti više činjenica u slučaj spora oko povratka maloletne Ree u Hrvatsku.

Advokat hrvatskog državljanina je rekao i da navodi medija u Srbiji o njegovom branjeniku kao nasilniku nemaju uporište u činjenicama jer Robert Matijević nije nikada pravosnažno osuđivan za bilo koje krivično delo, pa ni za nasilje u porodici.

"Protiv njega (Roberta Matijevića) nije u toku bilo kakav krivični ili prekršajni postupak po tom osnovu", rekao je njegov zastupnik u Srbiji.

Povodom protesta građana u Ljigu koji su sprečavali radnike Centra za socijalni rad da sprovedu odluku suda i odvedu dete u Hrvatsku, zastupnik hrvatskog državljanina je rekao da je neprihvatljivo da se pitanje starateljstva nad devojčicom rešava na ulici i u medijima.

Matijević zastupnik je pozvao Advokatsku komoru Srbije i Visoki savet sudstva da stanu u odbranu pravosuđa bez obzira ko pokušava samovoljno utiče na odluke suda.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.10.2013. 00:56
Dete treba da pripadne majci,bez obzira ko je kakve nacionalnosti.
Nedelja 20.10.2013. 12:11
Ako se starateljstvo tek rešava, dete može biti ili kod majke, ili kod oca.. tako mala deca su obično vrlo vezana za majke... patilo bi bez nje!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online