Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.09.2013.
19:30
Beta A

Počeo skrining, Srbija vrlo uspešna

Šefica tima Srbije za pregovore s EU Tanja Mišćević ocenila je danas da je bilo vrlo uspešno i sadržajno dvodnevno tumačenje prava i odredbi koje su predstavnici Evropske unije dali srpskim zvaničnicima i stručnjacima u Briselu.

Srpski tim je pokazao izuzetno znanje: Tanja Miščević
 

Srpski tim je, istakla je Tanja Miščević, pokazao izuzetno zanimanje i znanje u pitanjima postavljanim funkcionerima i ekspertima Evropske komisije i drugog dana uvodnog "skrininga", upoznavanja s "pravnom tekovinom" EU vezanom za osnovna prava. To je deo Poglavlja 23 o pravosuđu i pravima građana Unije o kojem najpre treba da počnu pregovori Srbija-EU o članstvu u januaru 2014.

Prvog dana je bilo reči o delotvornom, nezavisnom i nepristrasnom sudstvu, kao osnovnom uslovu za suzbijanje korupcije, a danas su se tumačenja i pitanja odnosila na građanska prava, zaštitu podataka o ličnosti, manjinskih prava, uključujući pravo na okupljanje, nediskriminaciju i seksualnu orijentaciju. Ona je rekla da o samom održavanju Parade ponosa u Beogradu u dvodnevnim razgovorima u Briselu nije bilo reči.

Sad predstoji veliki posao srpskoj strani, jer u decembru Evropskoj komisiji na "bilateralnom skriningu" treba predočiti kakvo je trenutno stanje u srpskom pravu, kakvi su finansijski i institucionalni kapaciteti Srbije, kakvi se izazovi uočavaju za sprovođenje svega što se planira ubuduće, kolika je pomoć EU i Komisije potrebna.

Zato je od izuzetne važnosti, istakla je Miščevićeva, što je srpski tim svojom pripremom i pitanjima evropskim sagovornicima jasno razumeo suštinu ovog uvodnog "skrininga" kao svojevrsne vežbe za buduće pregovore s EU o članstvu. Ona je podvukla da su "nezavisnost i delotvornost pravosuđa, o čemu je bilo reči juče, osnovna načela na kojima počiva sve ono što nazivamo pravo Evropske unije".

"Standarda kao takvih u ovoj oblasti Evropska unije nema previše, pa se to 'pozajmljuje' iz dokumenata, konvencija UN, Saveta Evrope, OEBS-a", rekla je Miščević. Ali, naglasila je šefica pregovaračkog tima Srbije, "apsolutna potreba i zahtev jeste nezavisnost i efikasnost pravosuđa i sve ide u tom pravcu u Srbiji, jer to se mora postići kao osnovno merilo pravosuđa". A, kako je istakla, takvo pravosuđe je potrebno kako zbog EU, tako i "prevashodno zbog nas samih".

Tanja Miščević je navela da će srpski tim u kojem će biti stručnjaci za unutrašnje poslove, iduće nedelje doći u Brisel da bi u Evropskoj komisiji dobio podrobna obrazloženja o pravnom uređenju delovanja policije, unutrašnjih poslova EU, što je neposredno povezano s delovanjem pravne države i pravosuđa.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.09.2013. 21:44
Sta znaci skrining?
Petak 27.09.2013. 09:17
"Sad predstoji veliki posao srpskoj strani, jer u decembru Evropskoj komisiji na "bilateralnom skriningu" treba predočiti kakvo je trenutno stanje u srpskom pravu,...." ? Stanje je takvo da samo u okružnom sudu (ili kako god se to sad zove) u Gornjem Milanovcu ima oko 8.000 nerešenih predmeta...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online