Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.09.2013.
15:04
Z. M. - Vesti A

Anita stigla po novo srce

Dvanaestogodišnja devojčica iz Erdevika Anita Balaž, kojoj je neophodna transplantacija srca i pluća, primljena je juče u bečki klinički centar AKH, gde će biti obavljen kontrolni pregled.

Anita Balaž (desno) sa majkom, sestrom i bratom
 

U pratnji majke Ksenije i kardiologa ona je stigla u Beč, gde ih je sačekao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije prof. dr Vladimir Đukić, koji je razgovarao sa bečkim lekarima.

Oporaviti pluća

Majka male Anite, Ksenija, rekla je da je putovanje do Beča proteklo bolje nego što su očekivali.
- Plašili smo se kako će Anita podneti put budući da ima veliki pritisak u plućima. Međutim bolje ga je podnela od mene i doktora zajedno. Za nju je let bio mnogo kratak - kazala je ona.
- Iskreno se nadam da će uspeti ideja doktora Cukermana da oporavimo pluća i da radimo samo srce - izrazila je nadu Anitina majka po dolasku u Beč.

U AKH lekari će izvršiti preglede do kraja nedelje, nakon čega će biti poznate mogućnosti za lečenje Anite, koju je prošlog meseca pregledao austrijski ekspert za transplantacije dr Andreas Cukerman prilikom boravka u Beogradu. Inače, teško srčano oboljenje Anite otkriveno je pre godinu dana, a jedini lek, kako tvrde lekari, jeste transplantacija.


- Država je održala obećanje, mala Anita će dobiti šansu da se transplantacija obavi. Raduje me da smo sve kapacitete i stručne potencijale, kao i lične kontakte stavili u funkciju uspostavljanja dobrih odnosa sa AKH bolnicom u Beču, da se naprave strateški sporazumi između Kliničkog centra Srbije i ove svetski priznate ustanove i da na taj način rešimo problem transplantacije - istakao je u izjavi "Vestima" državni sekretar Đukić.


On je naglasio da se problem transplantacije više ne rešava putem humanitarnih koncerata, već organizovanom akcijom države - Ministarstva zdravlja, Fonda i ustanova.

Dobro iskustvo

Dr Vladimir Vukomanović je ukazao da lično ima iskustva koja se odnose na pacijente lečene u Beču i kojima je urađena transplantacija, te je sve bilo na visokom profesionalnom i ljudskom nivou.
- Naše bolesnice, radi se o dve devojke, veoma su dobro - kazao je dr Vukomanović.

Upitan kada se očekuje potpisivanje sporazuma sa bečkom klinikom AKH Đukić je kazao da će to najverovatnije biti krajem septembra kada bečka bolnica dobije saglasnost od Evrotransplanta.


- Mi smo sve administrativne prepreke u Srbiji rešili i ići ćemo na potpisivanje sporazuma između Klinike za kardio-vaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije i Klinike za torakokardionalnu hirurgiju AKH u Beču. Isto se odnosi na problem pluća. Imamo veoma čvrsta obećanja predstavnika AKH da će to biti veoma brzo, ali im je potrebna saglasnost Evrotransplanta - objasnio je on.


Istovremeno je ukazao da, iako se radi o veoma važnom koraku, nema razloga za euforiju.


- Današnji dolazak predstavlja samo pretkvalifikacione preglede. Čekanje organa i u zemljama EU je težak posao. Čak 30 odsto pacijenata, nažalost, i u zemljama Unije ne dočeka transplantaciju srca. Postoje i u zemljama Evrotransplanta brojne afere u vezi sa transplantacijom koje otežavaju čitav postupak približavanja zemalja koje nisu članice EU zemljama te organizacije, tako da tu vidim dodatni problem - zaključio je Đukić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online