Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 08.09.2013.
14:01
M. Stanimirović - Vesti A

Tito se vraća u Užice

Dok se u naučnoj i stručnoj javnosti sve više istražuje uloga Josipa Broza u stradanju srpskog naroda, užički borci ne odustaju od namere da vrate spomenik najvećeg sina naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, na Trg partizana u Užicu. Ukoliko gradska uprava i dalje bude ignorisala njihovu inicijativu, kažu da će početi sa skupljanjem potpisa.

Spomenik je sada u dvorištu Narodnog muzeja
 

Zdravko Jakšić, predsednik užičkih boraca i predsednik SUBNOR Zlatiborskog okruga, kaže da im je podršku dao i premijer Ivica Dačić, koji je rekao da je uklanjanje spomenika Brozu sramota za Užice.


- Od 2005. godine dva puta godišnje smo slali dopise lokalnim vlastima da želimo da vratimo Titov spomenik na trg, ali oni nam ne odgovaraju. Stavićemo stolove na glavnu ulicu, ispred gradske kuće, a sakupljaćemo potpise i od vrata do vrata. Imamo veliku podršku građana koji se svakodnevno interesuju za našu inicijativu. Prvobitni plan je bio da spomenik vratimo do 24. septembra, kad je Užice oslobođeno od Nemaca, ali smo rok pomerili za 29. novembar. Spomenik možemo da vratimo za jedan dan, a pomoć nam je obećao i Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja. On će da nam obezbedi dizalicu - kaže.

Otkrivanje spomenika 1961. godine
 


Spomenik Josipu Brozu otkriven je u Užicu 7. jula 1961. godine, povodom centralne proslave 20 godina ustanka u Srbiji. Statua visoka nešto manje od pet metara, rad je poznatog jugoslovenskog vajara Frane Kršinića. Sa glavnog užičkog trga uklonjena je 28. avgusta 1991. godine i od tada se nalazi u dvorištu Narodnog muzeja. Pored zgrade u kojoj je 1941. godine bio smešten vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske u vreme Užičke republike, tada jedine slobodne teritorije u nacistički okupiranoj Evropi.


- Spomenik je arhitektonski neodvojiv deo trga, gde su nekada dolazili đaci da nešto nauče, a danas su ga pretvorili u buvljak. Ako u centru Ivanjice može da stoji spomenik Draži Mihailoviću, zašto ne bi mogao u Užicu da bude Titov. To bi bilo sigurno posećeno turističko mesto, a ako se uključi i poseta Kadinjači, mogli bi od toga i da zaradimo - ističe Jakšić.

Uklanjanje statue 1991. godine
 


Za svoju inicijativu užički borci imaju podršku SPS, udruženja penzionera, komunista Srbije, republičkog SUBNOR i boraca iz velikog broja gradova Srbije i bivše Jugoslavije. Najglasniji protivnik vraćanja spomenika, godinama unazad je Srpski pokret obnove. Predsednik okružnog odbora te stranke Milomir Ito Cvetković i dalje smatra da je to loša ideja.


- Užički borci su izabrali pogrešnu adresu za razmatranje svoje višegodišnje inicijative. Republički parlament je 1991. godine, kada su socijalisti odnosno preobučeni komunisti imali većinu, doneli odluku da se skloni spomenik. Ako republički parlament donese takvu odluku mi ćemo je ispoštovati, mada smo mišljenja da bi borci prvo morali da vrate sve spomenike koji su uklonjeni za vreme komunističke vladavine, pa onda da razmišljaju o vraćanju Broza na trg koji je je toliko zla naneo srpskom narodu - tvrdi Cvetković.


Iz poprilično debele fascikle u kojoj se nalazi ovaj predmet Zdravko Jakšić nam je pokazao mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva od 15. novembra 2005. godine, u kome stoji da se radi o izuzetnom umetničkom delu koje treba da zauzme mesto koje mu pripada.
 

Nek narod odluči

U službenom listu iz 2008. godine tadašnje opštine Užice, a sada grada, stoji da na peticiju od najmanje 30 potpisa, odnosno pet odsto biračkog tela, treba održati raspravu i odgovoriti građanima u roku od 60 dana, od dana prijema. Užički borci su znali za ovu proceduru, ali nikada nisu želeli da se odluče na ovaj korak.
- Nek oni nama dostave dopis u kome će pisati da li možemo ili ne možemo da vratimo spomenik. Onda će odlučivati narod. Ako gradska uprava misli da su oni zakon, onda se grdno varaju. Narod ih je postavio, narod će ih i smeniti - kaže Jakšić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.09.2013. 15:14
'Užički borci ne odustaju od namere da vrate spomenik najvećeg sina naroda i narodnosti bivše Jugoslavije' Najveci sin naroda i narodnosti Srba i Slovenaca koji nije bio iz naseg naroda. Desetka za uzicke borce, hocu da kazem 10 IQ
Nedelja 08.09.2013. 15:23
On ima faraonski mauzolej u najlepsem delu prestonice, pa sto ne bi i u Uzicu? Vazno je da to ne bude srpski vladar. Titovi pioniri nam vracaju anti-srpska vremena i ubedjuju nas da Srpska istorija pocinje pre 70 godina, sa pojavom Tita, onda kada je uveliko prestala. Coveka koji je raskomadao srpske zemlje, izmislio vise novih 'naroda' kako bi raskomadao Srpsku naciju i masovno streljao najnaprednije Srbe. Ako u to ubrojimo i granicno i ustavno obelezavanje tzv AP Kosovo, neko bi rekao da je potpisao sve danasnje tragedije kroz koje prolazimo. Pa kada je vec tako, zasto da mu ne vratimo spomenik? Od masovnih Srpskih dusmana, ovde jos jedino Pavelic nema svoje obelezje. Za sada.
Nedelja 08.09.2013. 17:52
NAROD PRVO TREBA DA SAZNA SVE CINJENICE O JOSIPU BROZU.NAROD TREBA DA SAZNA DA JE HRVAT ODVEO U SMRT DESETINE HILJADA DOMACINA SRBIJE.da je srbiju opljackao, nametnuo propast, dve pokrajine....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online