Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.09.2013.
01:41
B. Božin - Vesti A

Novi šamar žrtvama NATO

Neće biti odštete za varvarinske žrtve, jer je u Karlsrueu odbijena tužba pred Ustavnim sudom Nemačke koju su podnele porodice žrtava vazdušnog napada NATO na most u Varvarinu 30. maja 1999. godine. Nemački Ustavni sud sramnu odluku obrazložio je međunarodnopravnom odredbom da obeštećenje mogu zahtevati države, ali ne i privatna lica. Podsetimo, u napadu NATO aviona na varvarinski most 30. maja 1999. godine, poginulo je 10, a povređeno 30 civila, od čega 17 teško.

Mesto ubistva civila: Varvarinski most
 

Veće Ustavnog suda je, međutim, izričito naglasilo da izbor vojnih ciljeva može biti predmet sudskog razmatranja, dok nemačka država kaže da nije imala veze sa odlukom o napadu na most. Navodno, nemački avioni nisu bili direktno uključeni u napad na most, ali su nemački "avaksi" bili uključeni u osmatračku podršku akcije.

Na sudu nema pravde

Posle više od decenije od bombardovanja pokušaji da se pred međunarodnim i sudskim instancama dođe do pravde za žrtve NATO bombardovanja daju poražavajuću sliku.
Tužbe porodica poginulih u RTS-u protiv 17 zemalja NATO Evropski sud je odbacio proglasivši se nenadležnim, kanadski državljani koji su u svojoj zemlji pokrenuli tužbu za odštetu imovine koju su imali u Srbiji i u Bosni još uvek bore za svoje pravo, a za Varvarinsku tužbu, kako stvari stoje, gotovo da više nema nade.

U obrazloženju se dodaje da nemački vojnici nisu prekršili svoja pravila službe jer nije dokazano da su nadležni oficiri bili informisani o konkretnim okolnostima planiranog napada.


Nemačka je, navodi se, bila uključena samo u "preventivno sastavljanje liste mogućih ciljeva na kojoj jeste bio i varvarinski most", ali time, kako smatra sud, "nije doneta odluka o napadu na most".


Tek pri donošenju konkretne odluke da se most napadne potrebno je postupiti sa posebnom pažnjom, ali u toj odluci Nemačka nije učestvovala, niti je, kako to nalažu pravila NATO, bila obaveštena o predstojećem izvođenju konkretnog napada.


- Svi smo još u šoku! - prva je reakcija Gordane Milanović-Kovačević, člana Saveta projekta "NATO žrtve tuže za odštetu", zbog rešenja koje je doneo Ustavni sud Nemačke, a kojim se odbija Varvarinska tužba.

Šokirana presudom: Gordana Milanović Kovačević

Gospođa Milanović-Kovačević se sa ovom vešću prvo obratila našoj redakciji i izrazila spremnost da o tome opširnije govori čim detaljno prouči obrazloženje na deset gusto kucanih strana i zajedno sa ostalim članovima Saveta donese odluku o tome šta im je dalje činiti.


Podsetimo, Varvarinska tužba, koja je podneta 2000. godine od strane Saveta projekta na čelu sa predsednikom Haraldom Kampfmajerom iz Hamburga, prošla je najpre instancu Vrhovnog suda, koji je uz male pomake ipak doneo negativnu odluku, a od 2006. godine se nalazila pred Saveznim ustavnim sudom Nemačke. Urađena je ekspertiza najpoznatijih živih pravnika za međunarodno pravo, a Ustavni sud je trebalo da se pozabavi da li su odluke kompatibilne sa nemačkim ustavom.


- Od decembra 2000. godine smo u situaciji čekanja, bilo je dopisivanja, dodataka sa obe strane, da bi se upotpunilo i odgovorilo na neka pitanja. Prošle godine u septembru sudija koji je obećao da će pre nego što ode u penziju da donese odluku o Varvarinskoj službi to nije uradio, tako da je slučaj preuzeo novi sudija, koji je tražio vremena da prostudira masovna akta od nekoliko hiljada stranica, pre nego što se konkretno pozabavi time da li će biti ročišta ili će biti donesena odluka - izjavila je u maju ove godine Gordana Milanović-Kovačević.

Prijatelji Srba i krivične prijave

Ekonomista iz Berlina Harald Kampfmajer je sa 40 pravnika i istomišljenika još 1999. godine podneo je krivičnu prijavu protiv nemačke vlade za vođenje agresorskog rata protiv Jugoslavije, a takođe je vodio i spor protiv Ministarstva za finansije Nemačke za zloupotrebu njegovog poreza, jer se taj novac "nije koristio za izgradnju države, nego u svrhu vođenja rata".


Ovaj prijatelj Srba se na jednoj godišnjici na stratištu varvarinskog mosta obratio sledećim rečima: "Kao Nemac stidim se što su i naši avioni učestvovali u bombardovanju Srbije i Varvarina. Svi Nemci, koji razumeju našu istoriju, moraju se suprotstaviti tome, i reći svetu kakav se zločin ovde dogodio. Varvarinska tužba je simbol i za one postradale Srbe, koji nisu u prilici da tužbu podnesu. Mi ne znamo kakav će ishod naših napora biti do kraja, ali je značajno to što su mnogi ljudi u svetu saznali sa kakvim užasom je ova zemlja napadnuta. Ja se poklanjam vašim žrtvama..."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online