Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.08.2013.
17:22
Beta A

Novi ministar: Obrazovani kadar ne može biti višak!

Kandidat za ministra prosvete Tomislav Jovanović izjavio je danas da neće biti otpuštanja u prosveti i nauci, jer u zemlji koja ima mnogo funkcionalno nepismenih ne može biti viška obrazovnog kadra, i poručio da je neophodno da se obrazovanju, koje je urušeno, vrati ugled i dostojanstvo.

Tomislav Jovanović u Skupštini Srbije

"Kategorično govorim - u prosveti i nauci nema viška", izjavio je Jovanović u Skupštini Srbije i dodao da u državi u kojoj, kako se govori, ima mnogo funkcionalno nepismenih "ne može biti ni viška onih koji obrazuju".

Budući ministar prosvete najavio je da se mora raditi na tri fronta, i da je prvo što će uraditi da saradnicima predstavi plana rad, jer mu je važno da ga oni prihvataju.

"Moramo raditi na tri fronta - učiniti sve da tekući poslovi idu maksimalno koliko je moguće dobro i najbolje, da idemo korak ispred događanja, a ne da gasimo požare, i da se prave planovi dalje za budućnost", rekao je Jovanović.

On je ocenio da su obrazovanje i nauka investicije koje ne daju brze rezultate, već su dugoročne. Podsetio je da još nije stupio na dužnost i da nije bio u prilici da razgovara sa predstavnicima sindikata.

Prema njegovoj oceni, država je u ljude koji se školuju u inostranstvu uložila ogromna sredstva i dobro je da se državi vrati to što je uloženo.

"Ono o čemu treba razgovarati je saradnja sa inostranstvom u oblasti obrazovanja i nauke. Ako naši ljudi odlaze da se školuju, to treba da bude ciljano. Treba ih ciljano slati da se školuju s namerom da se ponovo vrate, da znaju gde dolaze. Motiv ne treba da im bude plata nego da doprinesu državi", kazao je on.

Jovanović je rekao da je dobio podršku dekana bostonskog Medicinskog fakulteta i brojnih nekadašnjih studenata i saradnika koji su izrazili spremnost da se angažuju u dizanju nivoa obrazovanja i nauke u Srbiji. "Cilj nam je da budemo deo svetskog obrazovanja", dodao je on.

Kandidat za ministra prosvete je najavio da se mogu očekivati promene u timu koji je do sada radio u Ministarstvu i da će biti smenjeni svi za koje se pokazalo da nisu dobro radili.

"Ako se radi o greškama ministra ne može samo ministar da bude kriv, već neku odgovornost snose i njegovi najbliži saradnici. Ili nisu radili dobro ili ga nisu savetovali kako treba", ocenio je.

Upitan kako bi reagovao da se incident sa malom maturom dogodio kada je on ministar, Jovanović je rekao da bi sve učinio da do toga ne dođe i da bi podneo ostavku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online