Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.08.2013.
14:17
Beta A

Priština: Nećemo da pomerimo izbore

Tzv. kosovske institucije zadužene za sprovođenje lokalnih izbora 3. novembra navele su danas da nema osnova za pomeranje izbornih rokova.

Ilustracija: Sporan rok za prijavu i obeležje izbornih listića
 

Centralna izborna komisija nije želela da komentariše izjave predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića o mogućem produžetku roka za prijave za učešće na izborima, ali su podsetili da zakon precizira da taj rok ističe 60 dana pre dana održavanja izbora.

D

Iz Kancelarije za registraciju političkih subjekata Kosova agenciji Beta je rečeno da je Zakon o izborima izričit i da se njime utvrđuje da se prijave podnose najkasnije 60 dana pre održavanja izbora, što u ovom slučaju znači 3. septembra. CIK Kosova nema prava da postupa mimo zakona, rečeno je agenciji Beta.

Dačić je juče, nakon razgovora s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu, naglasio da je nužno produžiti rokove za registraciju birača i izbornih lista i podvukao da kad je reč o obeležjima izbornih listića, ne sme biti pogađanja oko toga ko je pobedio ili izgubio. O tome EU treba još da se naknadno dogovori s Prištinom, rekao je Dačić.

Za Srbiju je sporan i izgled glasačkog listića, jer ne želi obeležja državnosti Kosova na njemu.

Haradinaj: Moguć kompromis oko glasačkih listića

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je izgled glasačkih listića u nadležnosti Centralne izborne komisije, ali da se može "progutati" kompromis poput izostavljanja simbola Kosova, jer su velike političke implikacije učešća Srba sa severa na izborima.

Haradinaj je to izjavio u Štrpcu, gde je za kandidata za predsednika opštine imenovao Seljmana Suljejmanija. To je prvi put da je neko od lidera političkih partija javno rekao da izgled glasačkih listića za lokalne izbore na severu ne treba da predstavlja problem.

Premijer Kosova Hašim Tači i lideri drugih političkih partija su do sada izjavljivali da je to ovlašćenje CIK.

Lider najveće opozicione stranke, Isa Mustafa je izjavio da izbori nemaju smisla ako na njima nema državnih simbola Kosova.

Za simbole države Kosovo se izjašnjava i pokret Samoopredeljenje, dok se članica vladajuće koalicije - Alijansa novo Kosovo još nije izjasnila o tom pitanju.

Predsednica CIK Valjdete Daka je juče izjavila da će se o pitanju izgleda glasačkih listića odlučiti na sastanku CIK-a, većinom glasova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online