Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.08.2013.
12:03
J. L. Petković - Vesti A

Sve zapelo, a pregovarači zadovoljni?!

Pregovori Beograda i Prištine u Briselu su po ko zna koji put zapeli oko kontrole profitabilnih resursa - telekomunikacija i energetike, a napretka nema ni u vezi sa izgledom glasačkog listića za lokalne predstojeće izbore na koje se pozivaju Srbi. Na njih je kosovska Centralna izborna komisija već stavila amblemčić štikloranog grba Kosova i za sada nema nameru da ga skine.

Tači, Dačić i Eštonova na pregovorima u Briselu

Za razliku od zapadnih diplomata koje po briselskim kuloarima već kolutaju očima zanemoćali od slušanja argumenata i sa jedne i sa druge strane, i dok visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u javnost pušta bajatu rečenicu da su "premijeri Srbije i Kosova ponovili posvećenost uspešnom" ovoga puta "sprovođenju lokalnih izbora", i Ivica Dačić i Hašim Tači u svemu vide napredak. Bar dok ne dođu kući.


Srbi na Severu najavljuju bojkot, a odziv interno raseljenih sa KiM za upis na birački spisak je slab. Premijer Srbije Ivica Dačić veruje da je potrebno produžiti rokove za registraciju birača i izbornih lista i podvlači da kada je reč o obeležjima izbornih listića ne sme biti pogađanja.


Naravno, iz Prištine je odmah doletela kontra. Kosovske institucije zadužene za sprovođenje lokalnih izbora ističu da nema osnova za pomeranje izbornih rokova. Oglasio se i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji se u poslednje vreme promoviše mekšim stavovima ka Beogradu, objašnjenjem da se može "progutati" kompromis poput izostavljanja simbola Kosova "jer su velike političke implikacije učešća Srba sa Severa na izborima".

U Skupštini Srbije, šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić istakao je suštinu pre forme, objasnivši da će Kosovo na lokalnim izborima 3. novembra biti predato premijeru Hašimu Tačiju i da zbog toga nije važno hoće li na glasačkim listićima biti logo Republike Kosovo.

- U javnosti se diže velika prašina oko tih razgovora u Briselu, kako bi se stvorio utisak da se vode oko važnih pitanja, a reč je o nebitnim stvarima, jer je kapitulacija već prihvaćena - kazao je Samardžić.

Poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije, očekivano, ocenili su juče da je sastankom Dačića i Tačija u Briselu postignut napredak. Oni veruju da će na narednom susretu biti postignut kompromis o glasačkom listiću.  Nova runda dijaloga u Briselu, prema najavi portparolke visokepredstavnice EU, biće održana 8. septembra. 

Drecun diplomata


Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun očekuje da će Brisel i Vašington "prinuditi Prištinu na racionalno ponašanje".


- Iz mojih, veoma čestih kontakata sa ljudima iz Euleksa i diplomatskog kora u Beogradu, dobio sam informacije da je takva poruka poslata Hašimu Tačiju i mislim da je ovo njegov poslednji trzaj u nastojanjima da što više oteža poziciju Beograda u fazi pre izbora kako bi se stvorio prostor za ubacivanje onih srpskih stranaka koje su evidentno pod njegovom kontrolom - otkrio je Drecun.

 
Birači neće u registar

 

Iako je u Novom Sadu još prošle nedelje počela zvanična registracija birača za kosovske lokalne izbore, zabeležen je mali odziv raseljenih lica i građana koji rođenjem na Kosovu imaju pravo glasa. U Novom Sadu ima preko 5.000 raseljenih sa Kosova, od kojih 4.500 ima pravo glasa. Grad nema podatke o tome koliko Novosađana ima pravo glasa, stečeno rođenjem na Kosovu, ali i oni mogu da se registruju za te izbore u bilo kojoj mesnoj zajednici u gradu. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.08.2013. 13:04
Сада куне своју судбу што је јањичар...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online