Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.08.2013.
13:26
Z. Marjanović - Vesti A

Neće u Francusku ni kad je za džabe!

Miladin Solujić (63), koji je u Francuskoj, u gradu Denkerk proveo više od četiri decenije sve više vremena provodi u selu Beršići kod Gornjeg Milanovca, gde je na očevom imanju izgradio porodičnu kuću i odakle je 1970, bez dinara u džepu i bez znanja jezika krenuo u Francusku.

Išao bih da sam mlađi: Radojko Joksić
 

Kaže da mu je već tada bilo jasno da "krava koju niko ne hrani, a koju svi muzu neće živeti dugo" i zato je rešio da svoju budućnost potraži na drugom mestu. Mnogo je radio i lepo zaradio, prvo kao varilac u brodogradilištu, a potom i kao građevinski preduzimač.
 

Čovek na svom mestu

Ni Tomi Nikolišiću (62) nije jasno zbog čega u selu nema odziva na Solujićev predlog.

 

Badava je gluvom govoriti: Toma Nikolišić
 


- Miladin je čovek na svom mestu koji ima izuzetno dobru nameru da na ovaj način pomogne svojim komšijama od kojih mnogi nisu otišli dalje od Čačka i Ljiga. Da sam na njegovom mestu odavno bih digao ruke od te namere, ali Miladin je i uspeo u životu zato što je bio izuzetno radan i uporan. Nadam se da će na kraju uspeti i u ovoj nameri - ističe Nikolišić.

U zavičaju Miladin već duže vreme pokušava da ljudima iz sela pomogne. Ponudio im je da ih o svom trošku odvede u Francusku, ako treba i nekoliko puta, kako bi videli na koji način rade francuski farmeri i da li mogu njihova iskustva da primene u Srbiji.


- Komšijama i drugima koje zanimaju nova saznanja u oblasti poljoprivrede rekao sam da ću ih o svom trošku i u svom kombiju odvesti u Francusku, na deset dana. Obećao sam im i smeštaj u hotelu koji bih ja platio, kao i sve troškove obilaska sajmova i farmi na kojima se primenjuju savremene tehnologije u agraru i ostvaruje velika dobit.

Međutim, od tog "izleta" ništa biti neće. Neki od seljaka ne mogu da shvate zbog čega ja to radim, drugi se nešto kao stide, treći nemaju vremena i ne mogu da ostave kućne poslove, a ima i onih koji se otvoreno, ali dobronamerno, pitaju da li je sa mnom sve u redu. Možda su ovi poslednji i u pravu - kaže Solujić i dodaje da će uprkos toga i dalje insistirati na realizaciji svoje ideje.
 

Komšije neće ni da čuju: Miladin Solujić

- Znam da Srbija u EU ne može sa ovakvim načinom obrađivanja zemlje, o stočarstvu da ne govorim - ističe Solujić.

Na naše pitanje zašto toliko insistira da svojim komšijama organizuje besplatni put u Francusku, Solujić odgovara:


- Reč je o moralnom dugu koji imam prema ljudima koji teško žive, ali i dug prema mojim roditeljima. Ne mogu da zaboravim vreme kada su moji otac i majka čekali da deca jedu pa da onda oni pojedu ono što je iza nas ostalo. Nažalost, i posle toliko vremena u Srbiji ima porodica u kojima gladuju i deca i roditelji. Srbija je bogata zemlja u kojoj ne bi smelo da bude gladnih i to se može ispraviti jedino ulaganjem u poljoprivredu i u znanje seljaka - ističe Miladin Solujić. On je svojevremeno imao nameru da otkupi zgrade bivše zemljoradničke zadruge u selu i izgradi modernu hladnjaču, ali je ta ideja propala.
 

Srpsko, a francusko: Selo Beršići
 

- Naša država, na žalost, liči na zoološki vrt koji nema ogradu i u kojem najjače zverinje mora prvo da bude sito. Za ostale, mislim na seljake, baš ih briga. Sve dok bude tako u Srbiji će biti mnogo gladnih - ističe Solujić.

Stare navike jače od novih ideja

Stariji meštani, a među njima je i Radojko Joksić (83), čude se odsustvu zanimanja mlađih domaćina iz sela za Miladinovu ponudu.
- Ne mogu da ih razumem. Pa, ne zove ih čovek na kopanje ili na plašćenje sena već da besplatno nešto vide i da nauče. Valjda im je teško da ostave svoje navike, draže im je da sede ispred prodavnice ili u kafani. Da sam mlađi, ovakvu priliku ne bih propustio - komentariše za "Vesti" deda Radojko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online