Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 22.08.2013.
10:50
Beta A

Hteo da plati seljacima put u EU, oni neće

Miladin Solujić (63) iz takovskog sela Beršići, koji živi u Francuskoj, pokušao je da o svom trošku organizje sedmodnevno putovanje za veću grupu seljaka u zemlje Evropske unje, ali nije bilo zainteresovanih.

Hteo da pokaže seljacima kako se radi, ali oni nisu imali vremena
 

On ima sopstvenu firmu u Dankeru na La Manašu i želeo je da takovskim seljacima, među kojima je odrastao, pokaže kako svet radi i organizuje poljoprivrednu proizvodnju i od toga zarađuje velike pare, ali niko od poljoprivrednika nije mogao da odstustvuje najmanje nedelju dana.

Solujić kaže da je razočaran nepreduzetničkim ponašanjem poljoprivrednika koji imaju sredstva i žele da razviju izvozni biznis hrane, ali ne žele da se opredele za određenu delatnost, ocenivši da zbog prakse "od svega pomalo" ostaje i mala zarada.

"Želeo sam da finansiram posete firmama i poljoprivrednim gazdinstvima u nekoliko zemalja i svi su izrazili želju, a kada je trebalo da se prijave svi su rekli da je mnogo sedam dana i da imaju posla na usitnjenim imanjima, a sa time se ne ide u EU", kazao je Solujić.

On je istakao da se u tom kraju proizvodi hrana izvanrednog kvaliteta, ali u malim količinama i na rascepkanim imanjima, što ne donosi dohodak i strani kupac neće ni da razgovara o takvoj saradnji.

Solujić smatra da je neophodno promeniti naviku kod seljaka u brdsko-planinskom kraju, da "svaštarenje" omogućava samo preživaljavanje, i da se koristi ono što je priroda podarila sa opredeljenjem na specijalizovanu proizvodnju koja donosi pare.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.08.2013. 12:27
Вероватно племенита жеља. Али је заборављена једна "ситница"... Финансирање, субвенције државе и подршка државе... Не знам како је то регулисано у Фр. али сам убеђен да није ни налик овој накарадности овде...
Četvrtak 22.08.2013. 11:24
seljačka posla !
Četvrtak 22.08.2013. 15:56
Ovo je dobra ideja ne samo za seljake vec i za ostale proizvodjace,zanatlije..da vide kako drugi rade i da to prilagode svojim mogucnostima,nije problem mala imanja,da se organizuju u zdruge to bi funkcionisalo,dosli smo do toga da seljak na pijaci kupuje ono sto moze imati kod kuce,barem da za sebe proizvede sa tim bi smanjio uvoz.Primjer iz Italije,subvencije su vece u planinskim podrucjima,nije to velik iznos,zanimljivo je da je srednja cijena zemlje 5€/m2,kod nas je bolja zemlja oko 1€/m2,gdje navodnjavaju (vecinom iz kanala),prinos je veci,na kraju cijena kukuruza je gotovo izjednacena u Srbiji i Italiji.Oni kupuju skupe traktore a kod nas kineske i ruske koji su prilicno jeftiniji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online