Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 19.08.2013.
01:45
Đ. Barović - Vesti A

Država plaća srce za Anitu

Javnost u Srbiji je napokon pobedila! Nakon višemesečne borbe i kampanje svoj deci koja boluju od teških bolesti, a ne mogu da se leče u zemlji, biće omogućeno da to čine u inostranstvu o trošku države.

Anita Balaž sa majkom, sestrom i bratom
 


Poslednjih godina mediji su prenosili više apela roditelja koji su, prepušteni sami sebi, kumili i molili sve kako bi im se pomoglo da svom detetu plate operacije kojima im se spasava život. U pitanju su bili višemilionski iznosi, ali slučajevi male Tijane Ognjanović ili Ljubice Adamić su ujedinili Srbiju, a njenim političarima poručili da kada već od novca poreskih obveznika odvajajaju za razna putovanja, telohranitelje, skupocene limuzine i avione, neka ubuduće od tih istih para pokušaju da spasu život nekom detetu.


Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Vladimir Đukić kaže da će već u ponedeljak Vladi Srbije po hitnom postupku biti upućen izmenjen Pravilnik o finansiranju operacija u inostranstvu.

Tijana ujedinila Srbiju

Tragičan kraj: Tijana Ognjanović

Priča o deci s ozbiljnim srčanim problemima je zapravo i priča o njihovim roditeljima koji su do sada, kako je ko znao i umeo, sami pokušavali da sakupe višemilionske iznose za skupe transplantacije u inostranstvu.


Slučaj osmogodišnje Tijane Ognjanović bukvalno je ujedinio, ali i otreznio Srbiju.


Ova devojčica je preminula početkom jula ove godine u jednoj klinici u Americi, koja je jedina pristala da je operiše pošto je bolovala od retkog oblika restriktivne kardiomiopatije, ali je za to trebalo skupiti čak 700.000 dolara.


Đukić kaže i da već sredinom ove nedelje u Srbiju dolazi dr Arnold Cukerman, šef kardiotransplantacione hirurgije bolnice AKH iz Beča koji će u Dečjoj bolnici u Tiršovoj u Beogradu pregledati petoro dece kojima je hitno potrebna transplantacija srca.


- Posle tog pregleda, zajedno ćemo i konzolijarno utvrditi prioritete i dalju dinamiku transplantacija i terapije kod dece koja čekaju na transplantaciju. Naši napori su urodili plodom i onu decu koju ne budemo mogli da lečimo u zemlji slaćemo u inostranstvo - rekao je Đukić.


Vreme nije gubio ni Upravni odbor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja koji je i napravio celu zbrku zato što je najpre izašao u javnost sa zaključkom da finansiranje operacija mališana nije moguće zato što bi na taj način došlo do "diskriminacija odraslih pacijenata".

Hitna procedura: Dr Vladimir Đukić

Očigledno su zvonili telefoni "s vrha", pa je posle samo dva dana ispisana nova odluka, sačinjena na vanrednoj sednici, po kojoj je svim građanima Srbije omogućeno "na osnovu konzilijarne odluke nadležne Komisije lečenje putem transplantacije srca".


Prvo dete koji bi moglo na ovaj način da bude upućeno na operaciju van granica Srbije je 12-godišnja Anita Balaž iz Šida.


Anita boluje od restriktivne kardiomiopatije i jedini lek za nju je transplantacija srca i pluća.


Rođena je kao zdrava beba, ali od trećeg meseca počinju prehlade, zatim bronhitis i s pet meseci završava u Institutu za majku i dete,pošto su joj dijagnostikovali astmu. Tek nekoliko godina kasnije doktori shvataju da nije u pitanju astma već retka bolest srca i da je transplantacija dva vitalna organa jedina šansa da preživi.


- Posle svega što se desilo, jednostavno ne smem previše da se nadam. Kad sam čula vest, bila sam u šoku, mislila sam da sanjam. Javili su mi da u četvrtak već idemo u Tiršovu da doktori pregledaju Anitu i da se dogovorimo o zahvatu - kaže Anitina majka Ksenija Balaž.


Mala Anita kaže da je presrećna i da jedva čeka operaciju posle koje će ozdraviti i biti kao i svi njeni vršnjaci.


- Ničega se ne plašim. Želim što pre da ozdravim - kaže ova hrabra devojčica Anita.
 

Neveni rekli da čeka punoletstvo

Dosadašnji Pravilnik o slanju pacijenata u inostranstvo, u poglavlju o pulmologiji, kaže da "država plaća odlazak na lečenje i transplantaciju pluća u Austriju, odnosno u neku drugu zemlju sa kojom je zaključen sporazum, i to obolelima od cistične fibroze, a starijima od 18 godina".
Novinar RTS koji godinama prati ovu oblast Ana Stamenković kaže da je sve dovedeno do apsurda.
- Roditeljima Nevene Janković iz Žitorađe koji pokušavaju da prikupe 120.000 evra za transplantaciju pluća u Beču je rečeno da sačekaju da devojčica napuni 18 godina i time ispuni uslove Pravilnika - kaže Stamenkovićeva.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svima hvala do neba!
Ponedeljak 19.08.2013. 01:57
Hvala Bogu. Zelim joj svu srecu. Bojim se samo da ne dobije neko defektno ili GMO srce, kao sve sto kupujemo iz debilske unije.
Ponedeljak 19.08.2013. 07:30
Da se vrati živa i zdrava...
Ponedeljak 19.08.2013. 07:56
Bas me raduje ova odluka drzave!!! Svaka cast! Bilo je krajnje vrijeme...znalo je biti mnogo dramaticno i iznad svega neizvjesno prikupljanje sredstava od strane roditelja itd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online