Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 25.07.2013.
10:06
telegraf.rs A

Karađorđe: Gorostas kome se Napoleon klanjao, vojskovođa od kog su drhtali Turci

Na današnji dan 1817. godine ubijen je vožd Karađorđe, jedan od najslavnijih vojskovođa u dugoj istoriji srpskog naroda, koji je uspeo da utera strah u kosti Turcima i povede narod u dugo čekanu slobodu od otomanske imperije. Ubistvo je izvršio Vujica Vulićević, Karađorđev kum, a sve se odigralo u noći između 25. i 26. jula u selu Radovanju kod Velike Plane.

Đorđe Petrović je rođen u veoma siromašnoj porodici. Otac mu je bio toliko siromašan da nije mogao da plaća porez, već je to umesto njega činilo selo. Kao dečak je radio u nadnici kod imućnijih Srba i Turaka, piše ''Telegraf.rs''.

Život mladića, kakvih je porobljena Srbija bila prepuna, promenio se oko Božića 1796. godine, nekoliko dana pošto se oženio. Turčin je zanoćio u njegovoj kući i poželeo da iskoristi pravo prve bračne noći sa tek venčanom Karađorđevom nevestom. Đorđe ga je bez razmišljanja ubio. Bežeći od turske odmazde, zaputio se sa porodicom i grupom seljana prema Savi kako bi prebegli u Austrougrasku.

Đorđe Petrović Karađorđe

Negde uz put, otac Petar se pobunio, uplašen od odlaska u nepoznato. Nagovarao je ljude da se vrate u selo, iako je to značilo sigurnu smrt za njegovog sina. Kada nikog nije uspeo da ubedi, sam je krenuo nazad preteći da će Turke iz potere dovesti do zbega.

Majka Marica je tada rekla sinu: “Đorđe, aram ti mleko moje koje si ti podojio iz ove sise, ako onoga psa ne ubiješ. Ubite ga da ne javlja Turcima za nas. Bolje da on jedan pogine, no 30 duša da padne u robstvo“.

Đorđe je nanišanio, opalio iz puške i pogodio oca u leđa. Jedan od momaka ga je potom dotukao. Otac nije bio jedini član bliske porodice koga je Karađorđe ubio.

Godine 1806. seljaci iz Topole požalili su se voždu da je njegov brat Marinko silovao nekoliko devojaka. Karađorđa je uhvatio nekontrolisan napad besa.

Nije mogao da podnese da njegov rođeni brat ne poštuje zakone koje je teškom mukom nametao u zaostaloj Srbiji. Otišao je kući, pretukao brata i obesio ga iznad kućnog praga. Potom je sestrama danima branio da Marinka skinu i dostojno sahrane.

Podizanje ustanka

Ustanku je prethodio krvavi obračun Turaka sa najvidjenijim Srbima, poznat kao “seča knezova”. Do seče je došlo kada su dahije Beogradskog pašaluka doznale da Srbi spremaju zaveru protiv njih.

Ubijanje srpskih narodnih prvaka izazvalo je još veće ogorčenje naroda, narodni otpor i prve ozbiljne sukobe. Godine 1804, 2. februara održan je narodni zbor u Orašcu, na kome su ugledni narodni predstavnici iz Šumadije izabrali Karađorđa za vođu ustanka.

Uz pomoć Stanoja Glavaša, Karađorđe je odmah preduzeo korake ka bržem širenju ustanka, a lokalne otpore je povezao u jedinstven opštenarodni pokret.


Od marta meseca iste godine Karađorđe se u službenim dokumentima potpisivao kao “vožd”, “pervi predvoditelj”, “vrhovni vojvoda”, “komadant od Serbije”.

Karađorđe je lično obilazio narod i dogovarao sa ostalim vođama tok borbe i pripreme za ustanak. Kao strog i dosledan, uživao je autoritet u narodu i među drugim vođama.

Ostalo je zapisano da su ga se plašili zbog preke naravi i zbog spremnosti da bez kompromisa dođe do cilja. Iza njega su ostale mnoge pobede često nad brojnijom i opremljenijom turskom vojskom: Ivankovac, Mišar, Novi Pazar, Varvarin… Nakon mira u Bukureštu dolazi do nesloge među ljudstvom što se odrazilo i na delovanje i akcije naroda. Karađorđe uviđa da je dalja borba uzaludna i odlučuje da 1813. godine pobegne u Austriju, ali se 1810. pridružio grčkom pokretu “Heterija” u želji da nastavi borbu za proterivanje Turaka.

Sledeće godine je došao tajno u Srbiju kako bi se sa Milošem Obrenovićem dogovorio o zajedničkoj akciji, ali je po Miloševoj naredbi ubijen u noći između 25. i 26. jula 1817. godine u selu Radovanju kod Velike Plane.

Na pitanje ko je najveći vojskovođa francuski imperator Napoleon je odgovorio: “Lako je meni biti veliki s našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo bez oružja i samo trešnjevim topovima, da potrese temelje svemoćnog osmanlijskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod. To je Crni Đorđe i njemu pripada slava najvećeg vojskovođe!”

Takođe, počast Karađorđu je odao i Petar Petrović Njegoš u svom Gorskom vijencu. “Posveta prahu oca Srbije” odiše veličanjem Karađorđa od strane Njegoša, a posebno je upečatljiv deo: “diže narod, krsti zemlju, a varvarske lance sruši, iz mrtvijeh Srba dozva, dunu život srpskoj duši!”

Veliki broj ulica, trgova i škola danas u Srbiji nosi Karađorđevo ime, a ljudi se često odlučuju da deci daju ovo ime jer predstavlja simbol neustrašivosti i hrabrosti. Takođe, imao je uzrečicu “KOJEKUDE” po kojoj je ostao upamćen.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.07.2013. 10:15
Нека му је вјечна слава и хвала!!!
Četvrtak 25.07.2013. 10:26
Trebali bi Lopata, Ivica i ovaj sa lažnom dioptrijom da pročitaju lektiru o Karadjordju, a kasnije i o ostalim velikanima srpske historije ! Iako mislim da je već sve kasno za njih !
Četvrtak 25.07.2013. 14:34
Je li gospodo, jel vam Toma lopata pisao ovaj tekst? Pa ovo ni Krcun ni Leka radili nisu. 'Ubij psa' kaze majka sinu 'heroju'? Napoleon se divio Karadjordju, kaze ko? Istorijski podaci kazu da ga je pocepao ko svinja masnu krpu u Bosni. Turci ga se bojali? Ako su se bojali oni njega a ne obrnuto, sto je onda Karadjordje zbrisao od Turaka i ostavio ustanike da se sami bore protiv njih? Karadjordje ubijen? Kaze ko? Karadjordjevici? Karadjordje je pogubljen jednoglasnom odlukom Srpske skupstine kao izdajnik. 'Nesloga medju ljudstvom'? Nakon mira u Bukurestu Rusi vise ne mogu da ispravljaju njegove gluposti. 'Borba uzaludna pa odlucuje da pobegne?'. Sta bi bilo da je tako pobegao Kralj Leonida
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online