Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.07.2013.
16:51
Beta A

Nikolić: Iskustvo Bugarske za Srbiju dragoceno

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik bugarskog parlamenta Mihail Mikov založili su se u Beogradu za unapređenje saradnje dve zemlje, posebno u oblasti ekonomije.

Susret predsednika Srbije Tomislava Nikoli'a sa predsednikom bugarskog parlamenta Mihailom Mikovim
 

Kako je saopštila predsednikova pres služba, Nikolić je istakao otvorene i prijateljske odnose Srbije i Bugarske i dodao da u bilateralnoj saradnji nema otvorenih pitanja.

Dačić i Mikov: Bolji odnosi u interesu regiona

 - Premijer Srbije Ivica Dačić i
predsednik parlamenta Bugarske Mihail Mikov su u Beogradu
potvrdili opredeljenost da razvijaju saradnju na političkom i ekonomskom planu i ocenili da su dobri odnosi dve zemlje u interesu celog regiona.

Dačić je zahvalio Bugarskoj na podršci koju je davala kada se
odlučivalo o datumu početka pregovora o članstvu Srbije u EU i istakao da je bitno iskoristiti njena iskustva na putu ka EU.

Srbija želi razvoj dobrosusedskih odnosa i intenziviranje političkih
kontakata, rekao je Dačić i dodao da očekuje posetu bugarskog premijera i početak prakse održavanja zajedničkih sednica vlada dveju država.

Dačić je izjavio da je ekonomska saradnja relatvino dobra i da je
robna razmena 2012. bila 600 miliona evra, ocenivši da može da bude i veća. Dačić i Mikov su istakli važnost zajedničkih projekata, među kojima su gasna interkonekcija Niš-Sofija, Južni tok, a u oblasti energetike završetak kraka Koridora 10 ka Bugarskoj. Oni su ukazali i na mogućnost zajedničkog nastupa srpskih i bugarskih firmi na trećim tržištima.

"Nama je iskustvo Bugarske prilikom ulaska u Evropsku uniju dragoceno", istakao je predsednik Srbije i dodao da je Srbiji istovremeno veoma značajno ukazivanje na prepreke i probleme u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo, kao i svih pozitivnih iskustava, kako bi lakše prebrodila probleme sa kojima sa zemlje kandidati suočavaju.

Nikolić je upoznao predsednika bugarskog parlamenta sa aktuelnom političkom situacijom u Srbiji, istakavši da je prvi put vlada svesna da mora da se bori za većinu u narodu, za interese građana, a ne većinu u parlamentu i uskopartijske interese.

On je podvukao značaj ekonomske saradnje dve zemlje, posebno u pograničnim oblastima i dodao da će ta saradnja će biti unapređena izgradnjom koridora 10.

Mikov je čestitao predsedniku Srbije na dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora i podvukao da Bugarska pruža nedvosmislenu podršku evropskom putu Srbije.

Dve zemlje imaju brojne zajedničke interese, posebno u oblasti energetike, infrastrukture i poljoprivrede, kazao je on.

"Naše prijateljstvo je izdržalo test vremena i u periodima velikih iskušenja", istakao je predsednik bugarskog parlamenta.

"Potvrdu o tome da li su političari uspešni daju građani dve zemlje uspešnom saradnjom i prijateljstvom", dodao je Mikov i saglasio se sa Nikolićem da bi ekonomsku saradnju Srbije i Bugarske trebalo unaprediti i učvrstiti.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.07.2013. 17:21
Sta ces onda u EU?
Sreda 14.08.2013. 23:00
"Nikolić: Iskustvo Bugarske za Srbiju dragoceno" Jes´ vala predsednice. Kako smo poceli, bice nam i iskustva Zanzibara, Bijafre, Istocnog Timora, Papue Nove Gvineje, Devicanskih Ostrva, Trinidada i Tobaga, Albanije .....vrlo dragocena. KUKU MAJKO GDE SMO TO ZALUTALI "Nikolić: Iskustvo Bugarske za Srbiju dragoceno " ??????????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online