Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.09.2016.
16:34
D. Obradović - Vestionline A

A kada će Srbija postati "dosadna nordijska zemlja"?

Dobrodošli u zemlju u kojoj se radi i gradi! Zemlju u koju investitori samo dolaze, ni ne pitaju koliko košta. Mada, i što bi? Ionako država pola daje! Dobrodošli u zemlju u kojoj živi jedan vredni premijer i jedan lenji narod. Dobrodošli u Srbiju, "zemlju budućnosti".

Tanjug
U celoj Srbiji, izgleda, samo premijer zadovoljan: Aleksanar Vučić

Nedavno je održan skup "Nordijski inovativni skup u Srbiji", kojem je, naravno, prisustvovao i Aleksandar Vučić. Jer, gde su investicije, tu je i premijer. A baš na tom skupu on je još jednom uvideo kako su to drugi mnogo dobri, a mi, Srbi, pak ne valjamo. Tako je poručio da je dobro što nam dolaze investitori, naročito baš ti iz nordijskih zemalja. Jer, upravo njih karakteriše odgovornost, ozbiljnost i posvećenost u radu. A to je baš ono što nama fali, "strani investitori koji će nam vratiti preduzetnički duh i radne navike, koje smo, eto, mi Srbi izgubili".

Drugim rečima, još jednom je premijer poručio - narode moj, lenj si, mora više da se radi! Samo što, kad god se priča o stranim investitorima i o radnim mestima koja će biti otvorena u Srbiji, niko ne pita: A u kakvim će uslovima ljudi raditi, i za kakvu platu? To se prećutkuje. A kad se, tu i tamo, neko usudi da kaže jasno i glasno kako je raditi kod tih stranaca, opet dođemo do toga kako smo mi, eto, veoma lenj narod, uvek nezadovoljan.

A sećate se kako je onomad premijer poručio da nam toliko dobro ide, da mu je prosto neprijatno? Izgleda da je za ovu priču čuo i finski ambasador u Srbiji, Perti Ikonen, pa se našalio sa premijerom Vučićem da će, ako nastavi ovim tempom, Srbija postati "još  jedna dosadna nordijska zemlja". Dobro, možda se on nije našalio, ali onima koji žive u Srbiji, to je zazvučalo samo kao neki crni humor.

Jer, u isto vreme dok se premijer zadovoljno smeškao zbog pohvalnih reči od Finaca, Srbiju je potresla priča o tinejdžeru koji je sebi oduzeo život zbog siromaštva. On nije dobio svoju šansu da preživi u toj naprednoj zemlji. I nije to usamljen slučaj. Tragedija je sve više, a glavni okidač za većinu njih upravo je siramaštvo.

Tako da, daleko smo mi do tog prosperiteta. Koliko god da nam dobro ide, nećemo skoro postati još jedna dosadna nordijska zemlja. Ili, što bi rekao Toma, Not yet, Srbi, not yet!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online