Utorak 23.07.2013.
16:51
Beta

Nikolić: Iskustvo Bugarske za Srbiju dragoceno

Susret predsednika Srbije Tomislava Nikoli'a sa predsednikom bugarskog parlamenta Mihailom Mikovim
 

Kako je saopštila predsednikova pres služba, Nikolić je istakao otvorene i prijateljske odnose Srbije i Bugarske i dodao da u bilateralnoj saradnji nema otvorenih pitanja.

Dačić i Mikov: Bolji odnosi u interesu regiona

 - Premijer Srbije Ivica Dačić i
predsednik parlamenta Bugarske Mihail Mikov su u Beogradu
potvrdili opredeljenost da razvijaju saradnju na političkom i ekonomskom planu i ocenili da su dobri odnosi dve zemlje u interesu celog regiona.

Dačić je zahvalio Bugarskoj na podršci koju je davala kada se
odlučivalo o datumu početka pregovora o članstvu Srbije u EU i istakao da je bitno iskoristiti njena iskustva na putu ka EU.

Srbija želi razvoj dobrosusedskih odnosa i intenziviranje političkih
kontakata, rekao je Dačić i dodao da očekuje posetu bugarskog premijera i početak prakse održavanja zajedničkih sednica vlada dveju država.

Dačić je izjavio da je ekonomska saradnja relatvino dobra i da je
robna razmena 2012. bila 600 miliona evra, ocenivši da može da bude i veća. Dačić i Mikov su istakli važnost zajedničkih projekata, među kojima su gasna interkonekcija Niš-Sofija, Južni tok, a u oblasti energetike završetak kraka Koridora 10 ka Bugarskoj. Oni su ukazali i na mogućnost zajedničkog nastupa srpskih i bugarskih firmi na trećim tržištima.

"Nama je iskustvo Bugarske prilikom ulaska u Evropsku uniju dragoceno", istakao je predsednik Srbije i dodao da je Srbiji istovremeno veoma značajno ukazivanje na prepreke i probleme u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo, kao i svih pozitivnih iskustava, kako bi lakše prebrodila probleme sa kojima sa zemlje kandidati suočavaju.

Nikolić je upoznao predsednika bugarskog parlamenta sa aktuelnom političkom situacijom u Srbiji, istakavši da je prvi put vlada svesna da mora da se bori za većinu u narodu, za interese građana, a ne većinu u parlamentu i uskopartijske interese.

On je podvukao značaj ekonomske saradnje dve zemlje, posebno u pograničnim oblastima i dodao da će ta saradnja će biti unapređena izgradnjom koridora 10.

Mikov je čestitao predsedniku Srbije na dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora i podvukao da Bugarska pruža nedvosmislenu podršku evropskom putu Srbije.

Dve zemlje imaju brojne zajedničke interese, posebno u oblasti energetike, infrastrukture i poljoprivrede, kazao je on.

"Naše prijateljstvo je izdržalo test vremena i u periodima velikih iskušenja", istakao je predsednik bugarskog parlamenta.

"Potvrdu o tome da li su političari uspešni daju građani dve zemlje uspešnom saradnjom i prijateljstvom", dodao je Mikov i saglasio se sa Nikolićem da bi ekonomsku saradnju Srbije i Bugarske trebalo unaprediti i učvrstiti.

2024 © - Vesti online