Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 21.07.2013.
14:05
D. Dekić - Vesti A

Nestale milijarde, dokazi i svedoci

Misteriju srpskih para iznetih na Kipar u vreme režima Miloševića nedavno je "osvežio" nekadašnji direktor Republičke uprave javnih prihoda Aleksandar Radović tvrdnjom da je bilo pronađeno dosta tog novca.

Sva pitanja i odgovori na jednoj adresi: Mlađan Dinkić
 


- Te pare su blokirane, a onda je okružni tužilac, bez mog znanja napisao dokument da Srbija nije zainteresovana da se one vrate - rekao je Radović magazinu "Nedeljnik". Naveo je i da je tada švajcarski ambasador došao da pita: "Od kada vas to više ne zanima?"


Radović ukazuje da o sudbini tog novca treba pitati tadašnje ministre. "Kiparskim parama", sumom od, kako se govorilo, 12 milijardi dolara, godinama unazad bavili su se pokojni Vladan Batić koji je u Vladi Zorana Đinđića vodio resor pravde, ali i Velimir Ilić koji je bio šef tima za povraćaj srpskog novca sa Kipra. Ilić je nedavno obelodanio da su dokazi o tome ko je odneo milijarde na Kipar - nestali pre deset godina. Podsetio je i da su izveštaj o tome on i pokojna bankarka Borka Vučić predali Vladi.

Borka odnela tajnu u grob

Borka Vučić je u više navrata odbila da govori za "Vesti" o kiparskom novcu, a saobraćajna nesreća u kojoj je 2009. pod nerazjašnjenim okolnostima poginula, stavila je tačku na mogućnost da je sud pozove kao svedoka u procesu Batić protiv Dinkića. Batić je svojevremeno, upitan kome je u interesu da se taj slučaj ne pokreće, rekao da su u pitanju tajkuni koji su iz tog posla profitirali i koji finansiraju neke od stranaka u Srbiji.

- U njemu su bila imena, prezimena, snimci, fotografije, čak i broj avionskog leta kojim su nošene pare, kao i računi onih koji su primili novac. Najgore od svega je što je u skladu sa iscrpnom dokumentacijom mogla da se vrati velika svota novca, ali ni dinar nije vraćen - kazao je Ilić. On je odbio da govori o imenima, ali je naveo da ga nikada niko nije pozvao u policiju da svedoči o tome. Ne zna se ni šta je sa krivičnom prijavom koju je Vladan Batić 2007. podneo tadašnjem specijalnom tužiocu Slobodanu Radovanoviću protiv Mlađana Dinkića. Batić je tada za naš list rekao da mu je ha­ška tu­ži­telj­ka Kar­la del Pon­te dala do­ku­men­ta­ci­ju o srp­skim pa­ra­ma na Ki­pru, ko­ju je ona do­bi­la tra­ga­ju­ći za novcem ko­ji­m je Miloševićev režim fi­nan­si­rao rat­ne ope­ra­ci­je de­ve­de­se­tih go­di­na. Na osnovu tih papira Batić je tužio Din­ki­ća.


Dok se ministar Ilić zalaže da se sudbina kiparskih para istraži, ali je skeptik po pitanju uspeha, jer je prošlo puno vremena, ekonomski stručnjak Branko Dragaš smatra da će se ta misterija razrešiti kada "konačno Mlađan Dinkić više ne bude u vlasti".


- Njega je Vladan Batić optužio, ali je sve ostalo na tome. Ako ne ova, istražiće sledeća ili neka treća vlada, jer ako hoće to sigurno može - kaže Dragaš i ističe da taj slučaj ne zastareva.


On tvrdi da se do krivaca može doći prateći tokove novca iznetog na Kipar. Smatra i da su srpske pare preko političkih kanala završile kod tajkuna koji su ih sa Kipra prebacili u razne kompanije u više zemalja.


- Tako su te pare oprane i ušle su u zemlju da bi potom njima bila kupljena i privatizovana srpska preduzeća - rekao je Dragaš.
 

Olgica Batić: Neko zataškava

Olgica Batić, Vladanova ćerka, kaže za "Vesti" da je njen otac svojevremeno prikupio mnogo dokaza, ali se nije dogodilo
ništa.
- Prikupljeni su dokazi, pokrenuti su sudski procesi i godinama unazad se ne događa ništa. Neko zataškava. Čudi me da je Velimir Ilić zaćutao, da li zato što je sada sa Dinkićem u istoj vladi - pita Batićeva. Ona kao paradoks uočava činjenicu da Srbija sa Kiprom nema sporazum o pravnoj pomoći, ali zato ima o pomorskoj plovidbi.
- Pravno ovaj slučaj nije zastareo, ali očigledno nema volje da se pokrene. Gde su milijarde u igri, pravda je teško dostupna - zaključuje Olgica Batić.

 

Umešan i bivši predsednik Kipra?

Na adresu Kipra je pre sedam godina iz američkog magazina "Forbs" stigla optužba da skriva istinu o srpskim parama, uz ukazivanje na umešanost tadašnjeg kiparskog predsednika Tasosa Papadopulosa. On je, prema tim navodima, kao advokat preko istoimene kancelarije, asistirao u iznošenju ogromnih suma novca iz Srbije. Forbs je objavio da je "Milošević učinio da nestane najmanje 800 milona dolara". Milošević i tadašnji vrh države su, navodno, otvorili osam firmi na Kipru, među kojima i jednu koju je registrovala Papadopulosova advokatska kancelarija.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.07.2013. 15:03
Dinkić...Ali Baba i 40 razbojnika! Davno je taj trebao na Goli Otok da završi!
Nedelja 21.07.2013. 16:08
Pare su kod onh koji su proteklih godina slali novac da dopune racune u banke na Kipru, kao stoje to radio sutanovac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online