Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 19.07.2013.
12:30
R. Lončar, J. Olujić A

Irinej demantovao sebe pod pritiskom?

Pošto je na svim sajtovima, radio i TV stanicama u Srbiji objavljen izveštaj o susretu srpskog i ruskog patrijarha u Moskvi i njihova kritika aktuelne srpske vlasti, u Beogradu je nastalo komešanje. "Vesti" saznaju da je iz kabineta predsednika Srbije od vrhu Srpske pravoslavne crkve zatraženo da "nešto uradi".

NISAM REKAO ONO ŠTO SAM REKAO: Patrijarh srpski Irinej

Tekst patrijarhovog demantija maltene je izdiktiran, uz insitiranje da saopštenje obavezno sadrži i "naredbu" medijima da demantuju vest koju su objavili "povodeći se za lažnim izvorom".

Da je u vezi sa Irinejevim demantijem sve rađeno pod oznakom hitno, svedoči i da je saopštenje patrijarhovog Kabineta na sajt SPC postavljeno preksinoć oko 19.40 časova. U Moskvi je bilo dva časa više, što znači da je reagovalo maltene u sitne sate.


Na pitanje da li je moguće da je na objavljivanje demantija SPC "uticao" kabinet predsednika Srbije, potpredsednik SRS Milorad Mirčić odgovara da je "u totalitarnom režimu u kakvom živi Srbija sve moguće".
 

"Nimalo ne sumnjam da se vlast umešala i došapnula patrijarhu kako da se opere od izjava u Moskvi", kategoričan je Mirčić.

On smatra da u crkvenim krugovima "odvajkada ima snishodljivaca koji su uz skute svake vlasti, pa je tako i danas".


"Ova današnja totalitarna vlast u Srbiji je otišla toliko daleko u izdaji srpskih interesa da sebi dozvoljava čak i mogućnost da kritikuje i moskovskog patrijarha Kirila. Mada, poznavajući te ljude, takav gest me i ne čudi. Izvesno je da živimo u totalitarnoj Srbiji u kojoj samo jedna institucija ima pravo da kritikuje aktuelni režim, a to je Fond Dragice Nikolić", kaže Mirčić.

Kabinet poglavara SPC preksinoć je demantovao informaciju koju su prenele agencije i dopisnici srpskih medija iz Moskve, da je patrijarh srpski Irinej 17. jula u razgovoru s patrijarhom ruskim Kirilom u Moskvi, kritikovao državno rukovodstvo Srbije, bez obzira na to što se i na zvaničnoj internet prezentaciji Ruske pravoslavne crkve (RPC) može videti da je takva kritika izrečena.

U saopštenju iz Kabineta poglavara SPC navodi se da je patrijarh Irinej "krajnje neprijatno iznenađen lažnom informacijom" koju su objavili neki mediji u Srbiji" da je u razgovoru sa svojim domaćinom izrekao kritike i optužbe na račun državnog rukovodstva Srbije.

Naglašava se da "ova dezinformacija nije samo zlonamerna, anticrkvena, već odaje nameru njenih sastavljača da poremete tradicionalno bratske odnose i poverenje između srpskog i ruskog naroda".

"Jedna od centralnih tema, svakako, bila je vezana za problem KiM. Pritom je patrijarh srpski Irinej zamolio svog domaćina da podrži stav SPC o očuvanju KiM u sastavu Srbije. Sve drugo predstavlja konstrukciju određenih političkih, medijskih, a možda i paracrkvenih krugova, koji iz svojih interesa ne biraju sredstva da pošto-poto isprovociraju sukob Crkve i države Srbije", navodi se u saopštenju kabineta srpskog patrijarha.


Međutim, na veb sajtu Ruske pravoslavne crkeve (RPC) demanti iz SPC ne samo da nije tretiran, već je i dalje navedeno da je patrijarh Irinej između ostalog rekao: "Rukovodstvo naše zemlje je pod priličnim uticajem Zapada i SPC ulaže velike napore da svest onih koji su na vlasti poveže sa Rusijom i Ruskom pravoslavnom crkvom".

U tom kontekstu srpski patrijarh je podsetio na reči slavnog srpskog političara s početka 20. veka, Nikole Pašića koji je rekao da mali čamac SPC treba da bude privezan za brod Ruske pravoslavne crkve.

Ruski patrijarh Kiril je rekao da je RPC saglasna sa stavovima SPC po pitanju Kosova i Metohije i takođe kritikovao političko rukovodstvo Srbije.

- Sa žalošću konstatujem da političkom rukovodstvu Srbije nedostaje snaga da bude na istim stavovima. Smatram da političko rukovodstvo treba da osluškuje stavove SPC, a ne da ih ignoriše a još manje da to čini javno - naglasio je ruski patrijarh i dodao: "Mi bezrezervno podržavamo pravedan stav SPC u vezi sa Kosovom i Metohijom i ostaćemo u dijalogu i sa rukovodstvom Rusije i drugih država po pitanju odbrane stava koji delimo sa SPC".

Patrijarh Kiril je takođe poručio da bi "u stvaranju modela za rešavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude uključena i Srpska pravoslavna crkva, a prihvatiljiv model morao bi da da čvrste garancije za opstanak srpske zajednice i očuvanje srpskih svetinja na KiM".

Za razliku od transparentnog i opširnog izveštaja informativne službe Ruske pravoslavne crkve, na Internet prezentaciju SPC o susretu srpskog i ruskog patrijarha može se videti samo pozdravni protokolarni deo i priča koja se odnosi na istorijske i crkvene veze Srba i Rusa.

POVEZANE VESTI

Petak 19.07.2013. 12:36
MI6 nazva svestena lica bradatim ludacima, a globaliste svetionikom.
Petak 19.07.2013. 14:13
pop ko pop , čim zine laže . jadno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online