Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 16.11.2014.
16:01
Beta A

"Vežimo svoj mali brod uz veliki ruski"

Liturgija koju su u Beogradu u Hramu Svetog Save služili ruski i sprski patrijarh Kiril i Irinej završena je razmenom poklona i reči zahvalnosti i porukom patrijarha SPC da je srpski narod dužan da svoj maleni brod veže uz veliki ruski brod koji plovi po pučini ovog sveta.

Srpski i ruski patrijarh na liturgiji u Hramu Svetog Save
 

Patrijarh Kiril odlikovan je Ordenom Svetog Save Prvog stepena, za beskrajnu ljubav svesrdno pokazanu prema srpskom narodu naročito "onom stradalnom delu naroda na Kosovu i Metohiji".

Za uzvrat patrijarh Kiril poklonio je hramu Svetog Save česticu moštiju svetitelja Aleksandra Nevskog, koja kako je naveo treba "da štiti pravoslavnu veru i srpski narod". Patrijarh Kiril poručio je da je "vera život, a bez vere smrt".

Prema njegovim rečima, upravo se na pravoslavnoj veri zasniva viševekovna slavna istorija srpskog i ruskog naroda.

"Srpski i ruski narod uvek su jednim usnama i jednim srcem ispovedali zajedničku veru. Istorja naših odnosa seže do dalekih vekova. Ruski monasi su bili gosti u kući velikog župana Stefana Nemanje ...", kazao je patrijarh Ruske pravoslavne crkve.

Pročitajte još:

* Nikolić i Šešelj na liturgiji patrijarha Kirila i Irineja

* Kiril: Nikolaj je žrtvovao krunu, carstvo i život za Srbiju

Podsećajući na zasluge srpskog prosvetitelja Svetoga Save i njegovog oca Stefana Mirotočivog, patrijarh Kiril rekao je da se raduje liturgiji u jednom od najveličanstvenijih pravoslavnih hramova na svetu. On je izrazio zadovoljstvo što se Hram Svetog Save uzdiže i raste, uprkos brojnim, ranijim, nastojanjima da se to ne desi.

Patrijarh Kiril podsetio je da je njegov prethodnik pre 15 godina za vreme bombardovanja došao u glavni grad Jugoslavije da bi svojom liturgijom i molitvom podržao svoj srpski narod. Podsetio je da su mnoge žestoke oluje prešle preko srpskog naroda koji je preživeo dva svetska rata, genocid i bombardovanje.

Patrijarh Irinej poručio je patirjarhu Kirilu neka njemu i ruskom vernom narodu Gospod stostruko vrati za dobro koje pokazuju prema srpskom narodu.

"Hvala ruskoj crkvi što je želela da nam pomogne u ukrašavanju ovog velikog hrama koji će biti slava i ponos naš i ne samo naš već i ruskog naroda i celog pravoslavlja", rekao je patrijarh SPC.

Patrijarh Irinej poručio je da je važno biti uz Boga - "Kada smo sa Bogom ko će protiv nas - niko", dodao je on. Srpskom narodu i crkvi, kazao je, ne bi bilo opstanka bez svestrane pomoći carske Rusije i apostolske Ruske crkve.

"Kao mali, manji narod dužni smo i pozvani da svoj maleni brod vežemo za veliki ruski brod koji plovi po pučini ovog sveta", kazao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je podsetio na vekovno jedinstvo i bratstvo ruske i srpske crkve koje nemaju samo zajednicku veru, jezik, slovensku krv i istoriju, već i jedinstvo u krvi i telu Gospoda Boga i Isusa Hrista.

Patrijarh Irinej ponovio je da je dolazak ruskog patrijarha u Beograd "veliki Božji dar", kao što su i ruska crkva i ruski narod.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.11.2014. 16:43
Previse dugo su veze izmedju Srpske Pravoslvne Crkve i Ruske Pravoslavne Crkve bile labave i simbolicne.Nadam se,da ce se to od sada promeniti i da ce te veze postati cvrste i neraskidive,kao sto dolikuje za dva prijateljska,bratska naroda.Istovremeno,ucvrstiti veze sa bratskom Grckom Pravslavnom Crkvom,jer mi Srbi Pravoslavne vere,od Grka i Rusa boljih prijatelja nemamo !
Nedelja 16.11.2014. 18:39
Velika cast za Srpski narod da jedna tako velika licnost dodje u Srbiju.Nadam se da ce obecanje ispuniti i doci u Republiku Srpsku.Neka je jos dugo godina ziv i zdrav patrijarh Irinej i bratski ruski narod.
Nedelja 16.11.2014. 22:01
"Kao mali, manji narod dužni smo i pozvani da svoj maleni brod vežemo za veliki ruski brod koji plovi po pučini ovog sveta", kazao je patrijarh Irinej..........................Mogu samo da se slozim sa ovom izjavom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online