Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 15.07.2013.
04:47
Vesti A

Tači bi da "opere" kriminalnu prošlost

Premijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači želeo bi da ostane upamćen kao državnik, koji ima bliske veze sa Zapadom, ali ga ratna prošlost i dalje proganja, piše "Njujork tajms". Uprkos tome, Tači negira učešće u bilo kakvim zločinima, navodi ovaj list.

UKLANJAO I SABORCE: Tači sa pripadnicima terorističke OVK
 


Američki dnevnik, opisujući Tačija, navodi da su ga saborci zvali "Zmija" i da je važio za nemilosrdnog komandanta, koga su se najviše bojali tokom rata na Kosovu 1999. godine.

U junu je prihvatio da sprovede okvirni sporazum o podeli vlasti sa Srbijom, koji su Evropa i SAD pozdravili kao trijumf mira i pomirenja u regionu, posle ratova devedesetih u tom delu Balkana. Tači je u Vašingtonu i Briselu bio prozvan balkanskim Gerijem Adamsom, njegova zemlja je sada na putu kao Evropi, a njegovo ime spominjano je, neverovatno, kao ime mogućeg kandidata za Nobelovu nagradu za mir.


 

U Srbiji je, međutim, veoma ozloglašena figura. Za bivšeg komandanta OVK zapadne diplomate kažu da je bio nemilosrdan i zastrašujući vođa tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Naređivao je hapšenja, ubistva i čistke među pobunjeničkim borcima. Tači to oštro odbacuje.
 

"Mnogi ljudi u Srbiji smatraju da to što Tači nije optužen za ratne zločine prikazuje dvostruke standarde pravde pobednika", kaže Ljiljana Smajlović, istaknuti srpski komentator i predsednica Udruženja novinara Srbije.
 

U intervjuu, Tači odbacuje takve etikete, tvrdeći da se snažno borio protiv brutalnog

ratnog neprijatelja.

"Borio sam se na pravoj strani istorije, oslobađajući moj narod od tiranije nemilosrdnog neprijatelja i masovnog pokušaja genocida", kaže Tači.

Ipak, prošlost ga stalno progoni. Godine 2010, u izveštaju Saveta Evrope pisalo je da je Tači predvodio "mafijaške grupe" koje su krijumčarile oružje, heroin i ljudske organe tokom, ali i posle rata.

PROŠLOST NE MOŽE DA SE IZBRIŠE: Tekst u "Njujork Tajmsu"
 


Tači je odbacio te optužbe, a tzv. kosovska vlada tada ih je nazvala "gnusnim". U avgustu 2011. godine, Evropska unija je formirala specijalnu radnu grupu sa zadatkom da istraži istinitost tvrdnji o trgovini organima, uključujući i one da je Tači u to uključen. Radna grupa još nije dostavila svoje zaključke.


Upitan o optužbama da su kosovski Albanci kidnapovali Srbe tokom rata i vadili im bubrege u skrivenoj Žutoj kući u Albaniji, Tačiju je nestao osmeh sa lica.


"Tako nešto se nikada nije dogodilo, nemamo ništa da krijemo", rekao je Tači.
 

Korupcija i kriminal


Mada su mu široko pripisivane zasluge za kosovsku nezavisnost, i potpredsednik SAD Džozef Bajden nazvao ga je "kosovskim Džordžom Vašingtonom", njegova vlada stalno je suočena sa optužbama za korupciju. U maju je pretrpeo još jedan udarac kada je sud EU naredio hapšenje sedam bivših komandanata OVK optuženih za ratni kriminal, uključujući i dvojicu Tačijevih bliskih saradnika. Tači ističe da su se on i njegovi saborci borili za slobodu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.07.2013. 04:53
Nadimak "ZMIJA" koji su mu nadenuli njegovi sopstveni saradnici, sve govori o ovom monstrumu u ljudskom obliku!
Ponedeljak 15.07.2013. 08:54
"kada je sud EU naredio hapšenje sedam bivših komandanata OVK optuženih za ratni kriminal, uključujući i dvojicu Tačijevih bliskih saradnika. "... - око "змије" све терористи и криминалци, а "змија" - мајка Тереза ? Да не "поверујеш"....
Ponedeljak 15.07.2013. 09:22
... ma iskopace njega bili .... kad tad ... i platice za sve zlocinne ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online