Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.06.2013.
18:09
Beta, Vestionline A

Povraćaj PDV-a za bebe za svih 14 roditelja u Srbiji

U jednoj skoro izmišljenoj zemlji, da biste bili roditelji morate da podnesete potvrdu iz vrtića da ste bili dobar drugar ostaloj deci, potvrdu iz zgrade (od tadašnjeg predsednika Skupštine stanara) da ste se kvalitetno igrali u pesku, potvrdu od tetkice iz osnovne škole, a razrednog starešine iz srednje, da ste uljudno koristili toalete, zatim uzorak krvi vaših pradede i brababe, pa sve do askurđela, uz po dva zuba od svakog od pomenutih predaka (za utvrđivanje DNK)... Dobro, to nije tačno, jer je reč o izmišljenoj zemlji, ali u jednoj pravoj - Srbiji, otprilike sve to (i još jedan papir) vam je potrebno da biste ostvarili povraćaj PDV-a za opremu za bebe. Jadna, jadna je takva država...

A sve što je država trebalo da uradi je da pomogne roditeljima
 

Roditelji koji imaju pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV) na kupljenu hranu i opremu za bebe, od sutra do 15. jula mogu podneti zahteve Poreskoj upravi Srbije. Zahtevi se odnose na robu kupljenu od 1. januara do 30. juna, a država naplaćeni porez vraća za robu kupljenu za decu do dve godine starosti. U opremu za bebe spadaju mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene. Odelo je luksuz, beba može da se uvije i u mamin stari džemper!

Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, odnosno 80.000 dinara mesečno (oba roditelja ukupno). Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara (oko 205.000 evra).

Ograničen je i ukupan iznos PDV-a koji i može biti vraćen, a to je 70.000 dinara za dve godine, odnosno tokom prve godine bebe roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge 30.000 dinara.

Da bi roditelji ostvarili pravo na povraćaj PDV-a moraju da podnesu pismeni zahtev na Obrascu RFNB (može se naći na sajtu Poreske uprave u delu Obrasci) organizacionoj jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište.

Uz zahtev se podnose fiskalni računi, fotokopije tih istih fiskalnih računa i, evo najneverovatnijeg dela, spisak brojeva tih fiskalnih računa. To znači da na papiru treba da ispišete brojeve računa za svaki put kada ste bebi kupili pelene, mleko ili kašice... Kao da se ti brojevi već ne nalaze na samim računima i fotokopijama istih. 

Refundirani novac, ako ispunite uslove, se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu. Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana se plaćeni PDV refundira. Pretpostavljamo da će svih 14 roditelja (sedam parova) u Srbiji dobiti nazad novac, pošto otpadnu oni koji nisu proverili dioptriju pa 3 na računu zamenili brojem 8, ili usled bevinih grčeva nisu stigli da provere spiskove po 42. put kako im ne bi promakla koja permutacija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online