Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.06.2018.
17:26
Vestionline A

Primena novog Pravilnika o PDV-u počinje sutra

Povodom stupanja na snagu Pravilnika o PDV-u, 1. jula, Privredna komora Srbije u saradnji sa Poreskom upravom Republike Srbije organizovala je niz sastanaka predstavnika poslovne zajednice i nadležnih institucija, radi što kvalitetnije i pravovremene pripreme za primenu tog podzakonskog akta.

PKS
 

Upravo ovakvim sastancima i otvorenim dijalogom sa predstavnicima poslovne zajednice, Poreska uprava kreće se u smeru da postane partner privrede, poručila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković na skupu u PKS, izrazivši zadovoljstvo saradnjom sa Privrednom komorom Srbije u organizaciji ovakvih skupova.

Poreska uprava obezbedila je informatičku podršku za elektronsko podnošenje obrasca POPDV, a u februaru ove godine objavila je i Korisničko uputstvo za iskazivanje podataka u pregledu obračuna, koje je sastavni deo aplikacije, navela je Olgica Trajković, načelnik u Sektoru za transformaciju, prezentujući novine koje donosi Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna  PDV.

Tokom diskusije sa predstavnicima poslovne zajednice, povodom otvorenih pitanja u pripremi za primenu Pravilnika, normativno tumačenje odredbi Pravilnika pripremila je Nataša Kovačević, v.d. pomoćnika ministra za fiskalni sistem.

Predstavnici Nelt Co doo, Elektromreža Srbije ad, Titan Cementara Kosjerić doo, Telekom Srbija ad, JP Elektroprivreda Srbije, Delta M doo, Telenor doo, Mercator S, Agroglobe doo, Sap West Balkans doo, ocenili su ovakve skupove vrlo konstruktivnim, jer su u otvorenom razgovoru sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave razrešene nedoumice oko implementacije Pravilnika.

Na poslednjem u nizu sastanaka, 21. juna, najavljena je i izmena Pravilnika, prema kojoj, u periodu od 1. jula 2018. godine do 30. juna 2019. godine, u postupcima provere pravilnosti iskazivanja podataka u Obrascu POPDV, nadležni poreski organi neće uzimati u obzir pogrešno iskazane podatke koji ne utiču na iznos obaveze za PDV.

Razmatrano je i pitanje koje se odnosi na način unošenja podataka (osnovica za PDV) u Obrazac POPDV po osnovu razgraničenja troškova, obuhvaćenih u skladu sa standardima finansijskog izveštavanja (računovodstvena procena troškova koji pripadaju poreskom periodu i momenat posedovanja ispravnih računa, dokumentacije, obračuna i slično). Značajna novina u vezi sa tim je da je izmenama Pravilnika propisano da će se podaci o prometu dobara i usluga koji je obvezniku PDV-a obavio drugi obveznik PDV-a ili lice koje nije obveznik PDV (strano ili domaće lice), evidentirati na osnovu računa o prometu, odnosno na osnovu drugog dokumenta kojim se dokazuju poslovne promene.

Dodatno, predstavnici Poreske uprave su najavili da se pomenuta izmena Pravilnika neće odnositi na ostvarene nabavke kad je obveznik PDV-a dužnik za promet drugog obveznika PDV (domaćeg/stranog lica), kao i na iskazivanje podataka po osnovu uvoza dobara, plaćenih avansa, izmene osnovice PDV-a .

Takođe, razmatrana su pitanja koja se tiču osnovice i PDV za primljene i date avanse. Predložena su rešenja tehničkog problema iskazivanja osnovice i PDV-a po osnovu primljenih avansa i po osnovu storniranja primljenih avansa, tako da će Poreska uprava u narednom periodu razmotriti predlog.

Kada je u pitanju problematika utvrđivanja i evidentiranja nabavne vrednosti reklamnog materijala bez naknade i poklonima manje vrednosti čiji je pojedinačna vrednost manja od 2.000 dinara, poreski organ je zauzeo stav da je potrebno da se u okviru PDV evidencije obezbedi posebna evidencija o prometu (prodaja/nabavka) dobara u skladu sa članom 6 Zakona o PDV-u. Dodatno, vrednost po kojoj bi se iskazivali podaci u Obrascu POPDV bila bi vrednost utvrđena u skladu sa članom 17. Zakona o PDV-u.

Na Portalu E- porezi tokom jula biće postavljena elektronska adresa putem koje će poslovna zajednica moći da se obraća Poreskoj upravi za pomoć i dodatna objašnjenja u vezi sa primenom Pravilnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online