Nedelja 30.06.2013.
18:09
Beta, Vestionline

Povraćaj PDV-a za bebe za svih 14 roditelja u Srbiji

A sve što je država trebalo da uradi je da pomogne roditeljima
 

Roditelji koji imaju pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV) na kupljenu hranu i opremu za bebe, od sutra do 15. jula mogu podneti zahteve Poreskoj upravi Srbije. Zahtevi se odnose na robu kupljenu od 1. januara do 30. juna, a država naplaćeni porez vraća za robu kupljenu za decu do dve godine starosti. U opremu za bebe spadaju mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene. Odelo je luksuz, beba može da se uvije i u mamin stari džemper!

Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, odnosno 80.000 dinara mesečno (oba roditelja ukupno). Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara (oko 205.000 evra).

Ograničen je i ukupan iznos PDV-a koji i može biti vraćen, a to je 70.000 dinara za dve godine, odnosno tokom prve godine bebe roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge 30.000 dinara.

Da bi roditelji ostvarili pravo na povraćaj PDV-a moraju da podnesu pismeni zahtev na Obrascu RFNB (može se naći na sajtu Poreske uprave u delu Obrasci) organizacionoj jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište.

Uz zahtev se podnose fiskalni računi, fotokopije tih istih fiskalnih računa i, evo najneverovatnijeg dela, spisak brojeva tih fiskalnih računa. To znači da na papiru treba da ispišete brojeve računa za svaki put kada ste bebi kupili pelene, mleko ili kašice... Kao da se ti brojevi već ne nalaze na samim računima i fotokopijama istih. 

Refundirani novac, ako ispunite uslove, se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu. Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana se plaćeni PDV refundira. Pretpostavljamo da će svih 14 roditelja (sedam parova) u Srbiji dobiti nazad novac, pošto otpadnu oni koji nisu proverili dioptriju pa 3 na računu zamenili brojem 8, ili usled bevinih grčeva nisu stigli da provere spiskove po 42. put kako im ne bi promakla koja permutacija.

2024 © - Vesti online