Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 30.06.2013.
01:12
N. Jokić - Vesti A

EU odškrinula vrata Beogradu

Šefovi država i vlada EU odlučili su u petak u Briselu da sa Srbijom otvore pregovore o prijemu u punopravno članstvo u Evropskoj uniji "najkasnije do kraja januara" i to bez novih uslova.

Srbiji "zeleno svetlo": Šefovi država i vlada EU
 

Usvojeno je da okvir za pregovore koji je Evropska komisija već počela da priprema bude podnet na uobičajenom sastanku o proširivanju, bez precizno određenog datuma, što znači da to može teorijski da bude i pre decembra, najverovatnije u oktobru.

Barozo se setio rata

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je da je reč o istorijskom događaju.
"Setimo se šta se nedavno dešavalo u tom delu Evrope, gde je besneo rat, a sada otvaramo pregovore o članstvu", rekao je Barozo, zaključivši da je taj pomak Srbije u evrointegracijama "demonstracija privlačne snage koju EU ima".

Ova odluka je neopoziva i nepovratna jer je donesena na najvišem institucionalnom nivou odlučivanja - Evropskom savetu.


"Ovo je istorijski trenutak za Balkan jer smo pored prijema Hrvatske u EU, odlučili da otvorimo pregovore o prijemu sa Srbijom i pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom", rekao je Herman van Rompej, predsednik Evropskog saveta.


On je dodao da je odluka Evropskog saveta "rezultat onoga što je postignuto u pregovorima između Beograda i Prištine".


Ova konačna odluka Evropskog saveta, odnosno šefova država i vlada EU, povoljnija je od one koju su predložili ministri spoljnih poslova u utorak u Luksemburgu. Naime izbačena je odrednica o decembru kao datumu za odobravanje pregovaračkog okivira za Srbiju.

File čestitao "Srbiji i Kosovu"

Prvu čestitku uputio je evropski komesar za proširenje Štefan File.
"Čestitam Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je File na svom Tviter nalogu.

Takođe, kako saznajemo, nema izričite odrednice o tome da pregovarački okvir za Srbiju treba da odbori najviše telo EU, kako je to tražila Nemačka, već će procedura biti uobičajena kao i za sve ostale zemlje. Pregovarački okvir će prvo biti odobravan na ministarskom nivou.


Kako saznajemo iz dobro  obaveštenog evropskog izvora rasprava o Srbiji na samitu u Briselu nije trajala dugo.


Ketrin Ešton, šefica evropske diplomatije, pred državnicima je još jednom pohvalila izuzetnu političku hrabrost lidera iz Beograda i Prištine i rezultate njihovih pregovora koji su prevazišli očekivanja, rekao je naš sagovornik. On je dodao da kancelarka Merkel nije insistirala na tvrdom stavu Nemačke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.06.2013. 01:23
Ocigledno je da su Srbiji poceli skidati gace dosta opreznije nego do sada, ali ce one svakako spasti.
Nedelja 30.06.2013. 09:27
Сврху тог „пробног балона“ (ОТПОРА) је најбоље описао новинар Марк Бајзингер у магазину „Дисент“:„(ОТПОР)… сада постаје интернационални „бизнис“. Поред утрошених милиона долара, успостављају се многобројне „консултантске агенције“, на чијем челу се сада појављују бивши „револуционари“. Од тзв „српске револуције“, ОТПОР активисти које је тренирао Хевли, постају, како је то описао један српски аналитичар, нова модерна врста „легионара“(плаћеника) који путују око света, углавном плаћени директно од америчке владе, или посредно путем разних Невладиних Организација- све са циљем тренирања локалних група и организовања „демократских револуција“.
Nedelja 30.06.2013. 09:27
Један велики број вођа украјинског студентског покрета „Пора“ су тренирани у Србији, при Центру за Ненасилни Отпор (консултантску организацију коју су успоставили активисти ОТПОРА да би тренирали омладинске лидере широм света како да организују „покрете“, „мотивишу“ гласаче и покрећу масовне протесте)…“Вашингтон Пост је 2000, у скраћеној верзији али сликовито, описао „прљаву улогу“ ОТПОРА у рушењу председника Милошевића:„Консултанти плаћени из буџета америчке владе имали су кључну улогу, иза буквално сваког елемента кампање против Милошевића- контролишући јавно мнење, тренирајући хиљаде опозиционих активиста и организујући „витално“ паралелно пребројавање гласова.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online