Nedelja 30.06.2013.
01:12
N. Jokić - Vesti

EU odškrinula vrata Beogradu

Srbiji "zeleno svetlo": Šefovi država i vlada EU
 

Usvojeno je da okvir za pregovore koji je Evropska komisija već počela da priprema bude podnet na uobičajenom sastanku o proširivanju, bez precizno određenog datuma, što znači da to može teorijski da bude i pre decembra, najverovatnije u oktobru.

Barozo se setio rata

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je da je reč o istorijskom događaju.
"Setimo se šta se nedavno dešavalo u tom delu Evrope, gde je besneo rat, a sada otvaramo pregovore o članstvu", rekao je Barozo, zaključivši da je taj pomak Srbije u evrointegracijama "demonstracija privlačne snage koju EU ima".

Ova odluka je neopoziva i nepovratna jer je donesena na najvišem institucionalnom nivou odlučivanja - Evropskom savetu.


"Ovo je istorijski trenutak za Balkan jer smo pored prijema Hrvatske u EU, odlučili da otvorimo pregovore o prijemu sa Srbijom i pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom", rekao je Herman van Rompej, predsednik Evropskog saveta.


On je dodao da je odluka Evropskog saveta "rezultat onoga što je postignuto u pregovorima između Beograda i Prištine".


Ova konačna odluka Evropskog saveta, odnosno šefova država i vlada EU, povoljnija je od one koju su predložili ministri spoljnih poslova u utorak u Luksemburgu. Naime izbačena je odrednica o decembru kao datumu za odobravanje pregovaračkog okivira za Srbiju.

File čestitao "Srbiji i Kosovu"

Prvu čestitku uputio je evropski komesar za proširenje Štefan File.
"Čestitam Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je File na svom Tviter nalogu.

Takođe, kako saznajemo, nema izričite odrednice o tome da pregovarački okvir za Srbiju treba da odbori najviše telo EU, kako je to tražila Nemačka, već će procedura biti uobičajena kao i za sve ostale zemlje. Pregovarački okvir će prvo biti odobravan na ministarskom nivou.


Kako saznajemo iz dobro  obaveštenog evropskog izvora rasprava o Srbiji na samitu u Briselu nije trajala dugo.


Ketrin Ešton, šefica evropske diplomatije, pred državnicima je još jednom pohvalila izuzetnu političku hrabrost lidera iz Beograda i Prištine i rezultate njihovih pregovora koji su prevazišli očekivanja, rekao je naš sagovornik. On je dodao da kancelarka Merkel nije insistirala na tvrdom stavu Nemačke.

2024 © - Vesti online