Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 25.06.2013.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Hristu metak u čelo

Freske oskrnavljene redom, a Božjeg sina "ubio" stric Stjepana Mesića, ustaški oficir zarobljen kod Staljingrada, pa funkcioner KPJ.

 

Rupa od metka usred čela Isusa Hrista, oskrnavljene freske mnogih svetaca, prekrečeni grbovi sa dvoglavim orlom, iscrtane petokrake po stubovima i zidovima kraljevskih odaja samo su deo komunističke zaostavštine kada je dvorovima Karađorđevića na beogradskom Dedinju gazdovao Josip Broz Tito.

O nasleđu jugoslovenskih komunista u dvorovima "Vesti" su pisale još 2001. kada se princ Aleksandar Drugi vratio u Srbiju, na šta podseća Dušan Babac, član Krunskog veća.

- Prestolonaslednik je još pre 12 godina prilikom useljenja jasno poručio da se ništa ne sme uklanjati što je zatečeno na njegovoj dedovini, u Starom i Belom dvoru, jer sve je to deo istorije našeg naroda - kaže Babac.

Isusa Pantokratora, fresku u svodu dvorske bogomolje, prema istorijskim podacima ustrelio je stric Stjepana Mesića i Titov oficir Marko Mesić na dočeku 1945. godine u Belom dvoru. On je prethodno bio Hitlerov SS oficir i komandant ustaške jedinice koja je sa Nemcima ratovala na Istočnom frontu, u Rusiji.

U bici kod Staljingrada pao je u sovjetsko zarobljeništvo i da bi sačuvao živu glavu prijavio se 1944. u tzv. jugoslovensku dobrovoljačku jedinicu Crvene armije sa kojom se u jesen 1944. obreo u Beogradu. Tito ga je primio u Komunističku partiju Jugoslavije, a on je da bi iskazao odanost partiji pucao u fresku Isusa Hrista Svedržitelja.


- Taj zločin Marka Mesića treba da ostane za nauk svima. I neće biti saniran da bi svi mogli da vide šta se sve radilo na ovim prostorima - poručuje akademik Matija Bećković, član prestolonaslednikovih savetodavnih tela.

Pored ove opšte poznate uspomene komunisti su odmah posle Drugog svetskog rata, dodaje Babac, ostavili i druge tragove u dvorovima na Dedinju i oko njih.

- Izrešetali su ili iskopali oči mnogim svecima živopisanim na zidovima dvorske crkve posvećene Svetom Andreju Prvozvanom. U ikonostasu na jednoj Hristovoj ikoni, Isusu je rezbarijom docrtan nož pod grlom.

Takođe, u salonu za pušenje, u suterenu Starog dvora, na zidovima su iscrtane zvezde petokrake, nevešto su prekrečene dvorske odaje gde su na zidovima bili oslikani stari grbovi sa dvoglavim orlovima.
 

Privatno groblje


- O prošlim vremenima, u okviru dvorskog kompleksa, svedoče i grobovi sa spomenicima izvesnom crvenoarmejcu i Titovoj sekretarici Zdenki u čijoj su blizini pokopani uginuli Brozov konj i pas, ali njima nije podizao spomen-ploču - navodi Babac.


Buktinje na sve strane


U dvorsku zaostavštinu iz Brozovog vremena ubrajaju se i predmeti od zlata i srebra sa kojih je uklonjen kraljevski grb i utiskivan grb FNRJ, onaj sa pet buktinja, jer tada Muslimana još nije bilo. Tu su i rozental servisi za obedovanje sa istovetnim grbom, kao i stolnjaci i salvete od belog damasta sa utkanim istim grbom, ali njih je Broz naručivao. 

POVEZANE VESTI

Utorak 25.06.2013. 12:35
aj sad - ustasa je pucao u Hrista, i dobio orden... Srbi su cutali i aplaudirali ... njegov potomak je razorio jugoslaviju i to sa ponosom objavio a srbija mu isplacuje penziju??? ..... srbi i dalje cute i aplaudiraju... da li je problem u ustasama i komunistima ili u srbima ? al posteno ?
Utorak 25.06.2013. 15:35
Slažem se gospodine Bećkoviću, a ko će sanirati trovanje, koje tvoja ćerka radi već 13 godina, ne vidim neku razliku izmedju nje i ovog nesrećnog Mesićevog ustaše, preobraćenog u partizana.
Utorak 25.06.2013. 13:50
Узалуд добар текст који показује шта се све радило за време непоменика и његове клике,када ће његови следбеници и за оваква иживљавања,наћи "оправдање!?Требаће још доста времена да та болести (комунизам,братство и јединство,Ју...!) у српском народу буде излечене!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online