Utorak 25.06.2013.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Hristu metak u čelo

 

Rupa od metka usred čela Isusa Hrista, oskrnavljene freske mnogih svetaca, prekrečeni grbovi sa dvoglavim orlom, iscrtane petokrake po stubovima i zidovima kraljevskih odaja samo su deo komunističke zaostavštine kada je dvorovima Karađorđevića na beogradskom Dedinju gazdovao Josip Broz Tito.

O nasleđu jugoslovenskih komunista u dvorovima "Vesti" su pisale još 2001. kada se princ Aleksandar Drugi vratio u Srbiju, na šta podseća Dušan Babac, član Krunskog veća.

- Prestolonaslednik je još pre 12 godina prilikom useljenja jasno poručio da se ništa ne sme uklanjati što je zatečeno na njegovoj dedovini, u Starom i Belom dvoru, jer sve je to deo istorije našeg naroda - kaže Babac.

Isusa Pantokratora, fresku u svodu dvorske bogomolje, prema istorijskim podacima ustrelio je stric Stjepana Mesića i Titov oficir Marko Mesić na dočeku 1945. godine u Belom dvoru. On je prethodno bio Hitlerov SS oficir i komandant ustaške jedinice koja je sa Nemcima ratovala na Istočnom frontu, u Rusiji.

U bici kod Staljingrada pao je u sovjetsko zarobljeništvo i da bi sačuvao živu glavu prijavio se 1944. u tzv. jugoslovensku dobrovoljačku jedinicu Crvene armije sa kojom se u jesen 1944. obreo u Beogradu. Tito ga je primio u Komunističku partiju Jugoslavije, a on je da bi iskazao odanost partiji pucao u fresku Isusa Hrista Svedržitelja.


- Taj zločin Marka Mesića treba da ostane za nauk svima. I neće biti saniran da bi svi mogli da vide šta se sve radilo na ovim prostorima - poručuje akademik Matija Bećković, član prestolonaslednikovih savetodavnih tela.

Pored ove opšte poznate uspomene komunisti su odmah posle Drugog svetskog rata, dodaje Babac, ostavili i druge tragove u dvorovima na Dedinju i oko njih.

- Izrešetali su ili iskopali oči mnogim svecima živopisanim na zidovima dvorske crkve posvećene Svetom Andreju Prvozvanom. U ikonostasu na jednoj Hristovoj ikoni, Isusu je rezbarijom docrtan nož pod grlom.

Takođe, u salonu za pušenje, u suterenu Starog dvora, na zidovima su iscrtane zvezde petokrake, nevešto su prekrečene dvorske odaje gde su na zidovima bili oslikani stari grbovi sa dvoglavim orlovima.
 

Privatno groblje


- O prošlim vremenima, u okviru dvorskog kompleksa, svedoče i grobovi sa spomenicima izvesnom crvenoarmejcu i Titovoj sekretarici Zdenki u čijoj su blizini pokopani uginuli Brozov konj i pas, ali njima nije podizao spomen-ploču - navodi Babac.


Buktinje na sve strane


U dvorsku zaostavštinu iz Brozovog vremena ubrajaju se i predmeti od zlata i srebra sa kojih je uklonjen kraljevski grb i utiskivan grb FNRJ, onaj sa pet buktinja, jer tada Muslimana još nije bilo. Tu su i rozental servisi za obedovanje sa istovetnim grbom, kao i stolnjaci i salvete od belog damasta sa utkanim istim grbom, ali njih je Broz naručivao. 

2024 © - Vesti online