Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 21.06.2013.
05:23
Z. Marjanović - Vesti A

Major Dragutin Gavrilović: Zaboravljeni srpski vitez

Nedavno je u jednoj velikoj srpskoj varoši, u odeljenju elitne srednje škole u kome je bilo 36 učenika, profesor srpskog jezika zadao pismeni zadatak učenicima da po svom izboru opišu neku važnu ličnost. Neki od učenika su se odlučili da opišu život i delo Jelene Karleuše, drugima je lajtmotiv bilo umetničko dostignuće Svetlane Ražnatović, a bilo je i onih koje su svojom pojavom i snagom intelekta fascinirali Ekrem Jevrić i drugi učesnici rijaliti programa. U ovoj plejadi danas važnih imena, iznenađenje i čuđenje profesora izazvao je pismeni rad učenika koji se bavio čuvenim herojem, majorom Dragutinom Gavrilovićem i njegovim još čuvenijim obraćanjem braniocima Beograda 1915. godine, uoči same bitke.

Major Dragutin Gavrilović

Niko ne zna da li je učenik za opis herojstva majora Gavrilovića dobio odličnu ocenu, ali na sledećem času on je drugovima iz razreda, ali i profesoru, morao i usmeno da objasni ko je bio major Gavrilović i čime je zaslužio da obezbedi svoje mesto u istoriji srpskog naroda. Dobio je zasluženi aplauz.


Istorijski govor

Istoričar Radivoje Bojović, stručni saradnik Narodnog muzeja u Čačku, kaže da mnogi u Srbiji, čak i oni koji sebe smatraju intelektualcima, malo znaju o herojstvu majora Gavrilovića prilikom odbrane Beograda, u noći između 6. i 7. oktobra 1915, kad je komandovao Drugim bataljonom 10. kadrovskog puka. Uoči bitke, shvatajući snagu austrougarske vojske koja je prelazila Dunav i Savu u nameri da osvoji Beograd, podseća Bojović, major Gavrilović je ispred kafane Jasenica na Dorćolu svojim vojnicima održao sledeći govor:

Karađorđeva zvezda

Major, a potom i pukovnik Dragutin Gavriloviće je za svoje vojne zasluge i herojstva bio nosilac Karađorđeve zvezde, Ordena Svetog Save, Belog orla, Jugoslovenske krune, francuskog Ratnog krsta, Legije časti, medaljona Miloša Obilića, Albanske spomenice i još petnaestak drugih odlikovanja. Takođe, u znak poštovanja prema heroju Gavriloviću, prvi je počasni građanin Kruševca gde je dugo službovao u činu pukovnika.

"Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja treba razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za kralja i Otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd!"


Nakon ovog govora otpočela je neravnopravna bitka koju je preživelo svega nekoliko vojnika, a major Gavrilović veoma teško ranjen je preživeo zahvaljujući tome što su ga telima štitili njegovi vojnici. Dragutin Gavilović je rođen u Čačku 25. maja 1882, u kući u Ulici kneza Lazara, u samom centru, odakle je pošao na Vojnu akademiju, koju je uspešno završio 1901. Kuća i danas postoji i na njoj se nalazi spomen ploča.
 

Kuća u kojoj je rođen major Gavrilović
 

- Danas u Čačku nema živih potomaka majora Gavrilovića, a kuća je preprodavana, ali i renovirana, pa se ne može reći da je u potpunosti autentična. Istina, pre tridesetak godina je stavljena pod zaštitu države, ali kako su u međuvremenu novi vlasnici menjali izgled kuće, što je nedopustivo za objekte pod zaštitom države, ni sam ne znam da li je još pod patronatom države. No, ipak je dobro da je bar na neki način označeno da je u njoj rođen major Gavrilović - ističe Radivoje Bojović, dalji potomak čuvenog generala Bojovića iz Prvog svetskog rata.


O herojstvu majora Dragutina Gavrilovića i njegovom čuvenom govoru se i ponešto zna, ali malo je onih koji znaju šta je dalje bilo sa majorom Gavrilovićem. Zapravo, mnogi bi na pitanje odgovorili da je major Gavrilović poginuo u odbrani Beograda.

Odbio generalski čin

Rodoljub Petrović

Rodoljub Petrović, dugogodišnji novinar i publicista iz Čačka, napominje da mnogi ne znaju da je major Gavrilović preživeo odbranu Beograda, nakon čega je prešao Albaniju i učestvovao je u svim borbama na Solunskom frontu:


- Posle proboja Solunskog fronta vojvoda Bojović ga je zbog izuzetne hrabrosti predložio za viši čin, ali to nije prihvatio vojvoda Stepa Stepanović uz obrazloženje da je previše mlad. Inače, Gavrilović nije bio omiljen među oficirima jer nije pripadao nikakvoj tajnoj vojnoj organizaciji, niti političkim partijama. To je najverovatnije bio i razlog što 1930. nije položio generalski ispit u Štipu nakon čega je, uvređen, odbio da ispit polaže po drugi put.

Dragutin Gavrilović pre rata

- Oni kojima Gavrilović nije bio po volji kao oficir dodatno su ga ponizili time što su uticali da mu Generalštab odredi mesto predavača vojne administracije na Vojnoj akademiji, što je za Gavrilovića bilo ponižavajuće. Pred početak Drugog svetskog rata, 27. marta 1941, general Simović je pukovniku Gavriloviću ponudio generalski čin i mesto ministra, ali je Gavrilović odbio uz obrazloženje da ga predlog ne interesuje jer je on vojnik. Prilikom povlačenja Jugoslovenske kraljevske vojske 1941. pukovnik Gavrilović je zarobljen u Sarajevu odakle je odveden u nacistički logor u Nirnbergu gde je dočekao kraj rata.
 

Dragutin Gavrilović posle izlaska iz logora

Postoje brojne priče o tome kako je završen život majora Gavrilovića, ali, kako kaže istoričar Radivoje Bojović, te priče treba prihvatiti s rezervom:


- Iako je pukovniku Gavriloviću, kao najstarijem logorašu i po činu i po godinama, bilo ponuđeno da prvi napusti logor, on je to odbio insistirajući da iz logora izađe poslednji i to je istorijska činjenica. Međutim, mnogo je proizvoljnih priča o događajima po povratku Gavrilovića u Beograd. Po jednima, Gavrilović je imao želju da se prošeta gradom i to u uniformi kraljeve vojske jer je živeo u nemaštini i drugu odeću nije imao.

Radivoje Bojović

- Po istoj priči, tu njegovu šetnju su skojevci shvatili kao provokaciju zbog čega su ga prebili na ulici, mada je porodica Gavrilovića to demantovala, kao što je negirala i priče da su partizani silovali njegove ćerke u njihovom stanu u Beogradu. Da li od posledica uličnog batinanja heroja ili, kako je zvanično napisano, od posledica teške bolesti, Dragutin Gavrilović je preminuo 14. jula 1945. i sahranjen je u Beogradu.

Potomci u Americi

Dragutin Gavrilović je u braku sa ženom Darinkom imao ćerke Milicu, Ljubicu, Dragicu i Emiliju i sina Dragoša. Sve ćerke su mu bile udate za kraljevske oficire koji su umrli u logorima. Sin Dragoš bio je kapetan Jugoslovenske vojske, preživeo je zarobljeništvo nakon čega je emigrirao u Ameriku gde se oženio i gde je 1973. umro.

 

Za sobom je ostavio sina Dragutina Gavrilovića koji živi u Čikagu, a Dragutin, koliko je poznato Radivoju Bojoviću, takođe ima sina Dragutina. Sin, unuk i praunuk majora Dragutina Gavrillovića su retko dolazili u Srbiju. U Čačku danas nema potomaka Dragutina Gavrilovića, ali se Rodoljub Petrović seća svoje školske drugarice Marije Vukomanović, unuke majora Gavrilovića, i koja iz skromnosti nikada nije govorila o svom dedi.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 09:33
Ima nade i za školu. Samo da se ministar prosvete malo odmakne!
Petak 21.06.2013. 07:57
Decu koja su opisavala "umetnička dostignuća" ekrema, karleuše i cece bi oborio "na godinu" bez ikakvih problema... ej bre - srednjoškolci pa da pišu tako nešto ?? još "elitna" srednja škola ? Ma ponavljali bi razred svi do jednog... pa nek se češu... A roditelje bi pod hitno pozvao na razgovor i tužio ih socijalnim radnicima zbog zanemarivanja sopstvene dece.. Ajde bre više... timare te buzdovane kao da su ne znam šta... a sve gluplji i gluplji naraštaji stasavaju... Što se Heroja Majora Gavrilovića tiče - nisam dostojan cipele da mu čistim.... SLAVA MU I VEČNI POMEN !!!
Petak 21.06.2013. 08:35
Slava mu i hvala...Srbijo,po milioniti put si se ogresila o svoje vitezove...gde ce ti dusa Srbijo.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online