Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 15.06.2013.
13:41
Z. Marjanović - Vesti A

Seljaci jači i od tenka

Seoska prodavnica u selu Družetići je već danima centar prepričavanja događaja od pre nekoliko dana kada su meštani ovog sela hrabro zaustavili motorizovanu siluVojske Srbije koja se kretala iz Tehničko-remontnog zavoda u Čačku ka vojnom poligonu Simovića ravan u ovom selu. Sve je počelo tako što je 41-godišnji Milovan Stevović, trgovac u seoskoj prodavnici primetio da se putem kreće vučni voz natovaren tenkom T-84 u pratnji vojne policije.

Zaustavili silu: Milovan Stevović (drugi zdesna)
 

- Bez razmišljanja sam seo u svoj automobil i preprečio put koloni jer mi je bilo jasno da će vučni voz sa teretom od oko 80 tona u potpunosti uništiti asfalt kojim smo nedavno na jedvite jade presvukli seoski put. Rekao sam sebi, a to sam ponovio i vojnoj policiji koja je pratila vučni voz natovaren tenkom: E, vala, proći nećete pa neka košta šta košta! - prepričava po ko zna koji put trgovac Stevović prisutnim meštanima.
 

Pročitajte još:

* Seljani pod Maljenom sprečili prolazak tenka

* Ne daju tenku preko asfalta za koji su kravu prodali

Odmah nakon što je selom pukla vest da Milovan Stevović sam i goloruk drži u blokadi motorizovanu silu Vojske Srbije počelo je spontano okupljanje meštana, a među prvima koji su pritekli u pomoć trgovcu Simoviću, kako to i priliči seoskom kmetu koji u današnje vreme ima funckiju predsednika mesne zajednice, bio je Dragić Babić.


- Ma, narod Družetića nema ništa protiv Vojske Srbije. Naprotiv, naše selo je od kada se zna davalo vojnike za sve ratove i vojska nam je u duši i u krvi, ali, brate, ne možemo da dozvolimo da nam se uništava put koji smo asfalatirali na jedvite jade. Asfaltiranje puta nas je koštalo 39.000 evra, a ovo je sirotinjski kraj. Uzgred, vojska nije imala dozvolu za kretanje ovim putem - kaže Dragić Babić.
 

Tenk napušta Družetiće
 

Ubeđivanje između meštana Družetića čiji se broj povećavao iz minuta u minut i pratnje vučnog voza potrajalo je nekoliko sati, ali meštani nisu popuštali u nameri da seoskom narodnom živom silom zaustave motorizovanu vojnu silu. Jedan od onih koji sebe smatra herojem neobičnog događaja sa Maljena jeste i 85-godišnji Radoš Stojanović Mačak kojem je već nekoliko dana obezbeđeno mesto ispred seoske prodavnice gde dnevno mnogo puta uz pivo priča o svom herojstvu.
 

Slede kazne

Meštanima sela Družetići koji su držali u blokadi vučni voz natovaren tenkom T-84 stigla je podrška od Jovice Carevića, direktora JP za puteve u Gornjem Milanovcu koji je istakao da Vojska Srbije nije imala dozvolu za kretanje putem koji može da podnese teret od svega desetak tona, a Vojska Srbije je izdala saopštenje po kojem potvrđuje da za kretanje vučnog voza Vojska Srbije nije imala dozvolu i da će pokrenuti postupak protiv odgovornih lica u svojim redovima.

- Pazi, bio sam spreman da legnem ispod točkova vučnog voza, pa ako hoće neka gaze. I tako, legnem ti ja na asfalt i oni vide da sa mnom ne mogu da izađu na kraj, okrenu se i odu odakle su i došli - objašnjava Radoš Stojanović Mačak svoje herojstvo pokazujući kako je i na kom mestu rešio da svojim telom zaustavi vučni voz Vojske Srbije.
 

Mogli su samo preko mene mrtvog: Radoš Stojanović Mačak
 

Predstavnici Vojske Srbije su bili istinski zatečeni stavom meštana Družetića pa su u pomoć pozvali i policiju, ali dogovor između policije, vojne policije i meštana nije postignut te je iz Čačka vojsci izdata komanda da se vrate tamo odakle su i pošli.

POVEZANE VESTI

Subota 15.06.2013. 14:05
I onda se pitamo zasto smo izgubili ratove u Sloveniji,Hrvatskoj,Bosni i na Kosovu. Na kraju ce se kod nas blokirati vojska u kasarnama.
Subota 15.06.2013. 13:44
Ovo sve neke lokalne ''baje'' pogotovu ovaj ''macak'' ahahahahhaha
Subota 15.06.2013. 15:50
U Druzeticima zive cestiti i posteni ljudi!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online