Subota 15.06.2013.
13:41
Z. Marjanović - Vesti

Seljaci jači i od tenka

Zaustavili silu: Milovan Stevović (drugi zdesna)
 

- Bez razmišljanja sam seo u svoj automobil i preprečio put koloni jer mi je bilo jasno da će vučni voz sa teretom od oko 80 tona u potpunosti uništiti asfalt kojim smo nedavno na jedvite jade presvukli seoski put. Rekao sam sebi, a to sam ponovio i vojnoj policiji koja je pratila vučni voz natovaren tenkom: E, vala, proći nećete pa neka košta šta košta! - prepričava po ko zna koji put trgovac Stevović prisutnim meštanima.
 

Pročitajte još:

* Seljani pod Maljenom sprečili prolazak tenka

* Ne daju tenku preko asfalta za koji su kravu prodali

Odmah nakon što je selom pukla vest da Milovan Stevović sam i goloruk drži u blokadi motorizovanu silu Vojske Srbije počelo je spontano okupljanje meštana, a među prvima koji su pritekli u pomoć trgovcu Simoviću, kako to i priliči seoskom kmetu koji u današnje vreme ima funckiju predsednika mesne zajednice, bio je Dragić Babić.


- Ma, narod Družetića nema ništa protiv Vojske Srbije. Naprotiv, naše selo je od kada se zna davalo vojnike za sve ratove i vojska nam je u duši i u krvi, ali, brate, ne možemo da dozvolimo da nam se uništava put koji smo asfalatirali na jedvite jade. Asfaltiranje puta nas je koštalo 39.000 evra, a ovo je sirotinjski kraj. Uzgred, vojska nije imala dozvolu za kretanje ovim putem - kaže Dragić Babić.
 

Tenk napušta Družetiće
 

Ubeđivanje između meštana Družetića čiji se broj povećavao iz minuta u minut i pratnje vučnog voza potrajalo je nekoliko sati, ali meštani nisu popuštali u nameri da seoskom narodnom živom silom zaustave motorizovanu vojnu silu. Jedan od onih koji sebe smatra herojem neobičnog događaja sa Maljena jeste i 85-godišnji Radoš Stojanović Mačak kojem je već nekoliko dana obezbeđeno mesto ispred seoske prodavnice gde dnevno mnogo puta uz pivo priča o svom herojstvu.
 

Slede kazne

Meštanima sela Družetići koji su držali u blokadi vučni voz natovaren tenkom T-84 stigla je podrška od Jovice Carevića, direktora JP za puteve u Gornjem Milanovcu koji je istakao da Vojska Srbije nije imala dozvolu za kretanje putem koji može da podnese teret od svega desetak tona, a Vojska Srbije je izdala saopštenje po kojem potvrđuje da za kretanje vučnog voza Vojska Srbije nije imala dozvolu i da će pokrenuti postupak protiv odgovornih lica u svojim redovima.

- Pazi, bio sam spreman da legnem ispod točkova vučnog voza, pa ako hoće neka gaze. I tako, legnem ti ja na asfalt i oni vide da sa mnom ne mogu da izađu na kraj, okrenu se i odu odakle su i došli - objašnjava Radoš Stojanović Mačak svoje herojstvo pokazujući kako je i na kom mestu rešio da svojim telom zaustavi vučni voz Vojske Srbije.
 

Mogli su samo preko mene mrtvog: Radoš Stojanović Mačak
 

Predstavnici Vojske Srbije su bili istinski zatečeni stavom meštana Družetića pa su u pomoć pozvali i policiju, ali dogovor između policije, vojne policije i meštana nije postignut te je iz Čačka vojsci izdata komanda da se vrate tamo odakle su i pošli.

2024 © - Vesti online