Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.06.2013.
01:09
Đ. Janković - Vesti A

Decu truju, država žmuri

Da li se država Srbija zaista setila dece u Zajači kod Loznice, kojoj je još pre dve godine utvrđeno povišeno prisustvo olova u krvi, ili je saopštenje zaštitnika građana Saše Jankovića samo pucanj u prazno, videće se uskoro.

Dalibor Pahla pokazuje loše rezultate dece
 

Naime, problem zagađenja i ugrožavanja zdravlja najmlađih zbog lokalne topionice olova kulminirao je, a Janković je dao rok od tri nedelje ministarstvima energetike i zdravlja da postupe po dobijenim preporukama.

Merni instrument

Merni instrument za praćenje zagađenosti vazduha postavljen je u dvorištu seoske osnovne škole u februaru prošle godine.

Sredinom januara ove, bez objašnjenja je sklonjen da bi posle pritužbi meštana i obraćanja medijima bio vraćen krajem marta.

Janković je zatražio od nadležnih ministarstava da bez odlaganja počnu redovnu kontrolu zagađenosti vazduha, vode i zemljišta u Zajači, koja je ugrožena radom topionice olova. Pored ostalog, preporučeno je i da Ministarstvo zdravlja bez odlaganja, uz saglasnost roditelja, sprovede novo ispitivanje nivoa olova u krvi kod dece koja žive u Zajači i preduzme druge preventivne i interventne mere, u skladu s rezultatima ispitivanja.

"Mada je utvrđeno povećanje koncentracije olova u krvi kod dece i zagađenost životne sredine Ministarstvo energetike prekinulo je, bez obrazloženja, sistematsko praćenje kvaliteta vazduha u Zajači, dok je praćenje kvaliteta vode, uključujući i pijaću vodu i zemljišta izostalo".

Zemljište otrovano olovom: Levo topionica, desno kuće u Zajači
 

Ministarstvo zdravlja propustilo je da nastavi sa sistematskim praćenjem zdravlja stanovništva, mada je samo prilikom prvog pregleda dece konstatovalo potrebu za tim, naročito kod dece", saopštio je ombudsman. Povod za kontrolu postupka zakonitosti i pravilnosti rada ovih ministarstava bile su pritužbe Dejana Dimitrijevića, iz Zajače, koji se poslednjih godinu dana dopisuje sa zaštitnikom građana.

Morali da kontrolišu

Zaštitnik građana Saša Janković oglasio se saopštenjem da su Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Ministarstvo zdravlja u Zajači "povredili prava građana, posebno dece, na zdravu životnu sredinu".
"Ministarstva su propustila da preduzmu mere kontrole zagađenosti životne sredine i obaveste građane o njenom stanju", saopštio je Janković.

- Poslao sam pritužbu zaštitiniku građana i naveo da moja kćerka od pet godina ima 21 mikrogram olova po decilitru krvi, a gornja granica je deset. Pitao sam da li moje dete ima pravo da se leči, pravo na zdrav i normalan život, da li joj treba terapija, šta da radim i kome da se obratim?

Poslao sam nalaze i evo reakcije na moje dopise. Videćemo hoće li ovoga puta ministarstva nešto konkretno preduzeti. Nadam se da će se priča pomeriti s mrtve tačke i da ovo nije samo jedno u nizu obećanja. Nama su kada je olovo nađeno kod dece obećani, osim kontrole kvaliteta vazduha, i kontrola vode i zemljišta, ali to nije urađeno. Nadam se da će sada nadležni reagovati na pravi način - kaže Dimitrijević, podsećajući da je svojevremeno tražio mišljenje i stručnjaka iz Brisela koji su mu rekli da pronađene vrednosti nisu uopšte zanemarljive već da kontrolu treba ponoviti i dete hospitalizovati.

Topionica u Zajači kraj Loznice
 

Otac troje dece koja zajedno imaju više od 60 mikrograma olova u krvi Dalibor Pahla sumnja da će se nešto promeniti.


- Naslušao sam se obećanja i nemam više poverenja u vlast, da im je stalo do nas do sada bi nešto preduzeli da reše problem u Zajači. Voleo bih da grešim i da konačno bude nekoga pomaka, da se pomogne ovoj deci koja duže od godinu dana nisu imala kontrole iako je to bilo obećano za jul prošle godine - kaže Dalibor.

Kontrola: Uzimanje krvi dece u Zajači

Prema poslednjim rezultatima njegovi desetogodišnji Stefan ima 23,4 mikrograma po decilitru krvi, sedmogodišnja Teodora 24,2, a Petar, rođen u julu 2011. sa sedam meseci je imao 21,16 mikrograma. Kakva je situacija danas ne znaju.

Na njihovim nalazima piše da su "vrednosti olova u krvi iznad preporučenih vrednosti od 10 mikrograma i ne zahtevaju nikakvu terapiju", već se preporučuje kontrola u narednih četiri meseca i da "posebno treba voditi računa o ličnoj higijeni deteta, ishrani i uslovima u kojima deca borave i igraju se".


Problem je što se topionica olova nalazi na 200 metara od školskog igrališta i malo dalje od njihove kuće, a deca nemaju gde drugo da se igraju.

Nalazi šokantni, lečenje nepotrebno?!

Slobodan Živanović, predsednik Mesne zajednice, dugo ukazuje na problem zagađenosti u Zajači. Na njegovu i inicijativu meštana urađena je prva kontrola krvi kod dece u leto 2011. kada je utvrđeno povećano prisustvo olova u krvi i dece i odmah tražena pomoć države.
 

Slobiodan Živanović

U organizaciji Ministarstva zdravlja merena je koncentracija olova u krvi kod 127 dece iz Zajače, Paskovca i Trbušnice i utvrđeno da je kod 30,7 odsto dece povišen nivo olova (20-45 mikrograma), kod 14 odsto blago povišen (15-20), veoma blago povišen kod 28 odsto (10-15), a kod 13,3 odsto nivo olova je u granicama preporučenih vrednosti (do 10 miligrama). Ocenjeno je da nijedno od dece ne zahteva lečenje, niti su utvrđena oboljenja, samo je neophodno dalje praćenje koncentracije olova u krvi.


- Kada je u februaru prošle godine urađen pregled, rečeno je da nova kontrola sledi u julu, ali je još nema. Slao sam početkom godine u ime zabrinutih roditelja dopise ministarstvima energetike i zdravlja i podsetili smo da kod čak 87 odsto pregledane dece ima od 10 do 41,5 mikrograma olova po decilitru krvi, ali reakcije nije bilo. Jedino se kasnije oglasila ministarka energetike Zorana Mihailović i najavila da će u maju doći, ali se to nije desilo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online