Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.01.2014.
12:41
Đ. Janković - Vesti A

Olovo u krvi dece

Rezultati decembarske kontrole utvrđivanja koncentracije olova u krvi dece i odraslih podeljeni su u ambulanti u Zajači.

Odbije kritike: Dr Aleksandar Milovanović

Prema rečima dr Aleksandra Milovanovića, direktora Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović", šestoro dece ima više vrednosti olova u krvi u odnosu na julsku kontrolu, a ostala niže ili iste kao pre šest meseci.


- Odgovorno kažem da naša laboratorija i medicinsko osoblje radi vrlo korektno svoj posao, izborili smo se da laboratorija bez sumnje bude validna i porazilo me da ljudi sumnjaju u naše rezultate - rekao je on posle razgovora sa meštanima u seoskoj ambulanti, koji su povremeno bili vrlo žučni.


Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, rekao je da su u rešavanje problema Zajače od jula prošle godine uključeni i država i lokalna samouprava i da je ovo početak.


Meštani su bili nezadovoljni što su do sada čekali na rezultate, iako im je u decembru rečeno da će biti gotovi za nekoliko dana, kao i time što im prošli put uporedo sa rezultatima iz Instituta za medicinu rada nisu predočeni i oni slati u Sloveniju. Obećano im je da će dobiti slovenačke rezultate koji su "identični kao naši".


Roditeljima su rezultati podeljeni pojedinačno, uz savete za svako dete, kao prošlog puta, a meštanka Jelena Kovačević nije zadovoljna dobijenim rezultatima.


- Ćerka od tri godine je u julu imala 10,3, a sada 14 mikrograma, a sin koji sad puni dve godine imao je 16,9, a sada je više od 17. Moram videti sa doktorima šta da radim - izustila je zabrinuto.


Predsednik Mesne zajednice Slobodan Živanović kaže da meštane niko ne obaveštava šta je sa obećanom kontrolom tla i da od 2. juna ne znaju rezultate merenja zagađenosti vazduha. Dobio je obećanje da će to biti rešeno.


Prethodna kontrola krvi u Zajači urađena je početkom jula, posle godinu dana zakašnjenja, kada je obuhvaćeno 135 dece i 16 odraslih, a rezultati analize su, prema rečima stručnjaka, bili znatno bolji od onih iz februara 2012. godine.
 

Sumnja u topionicu


Na zahtev meštana Zajače prva analiza krvi kod dece od 1,5 do 18 godina rađena je jula 2011. kada je utvrđeno povećano prisustvo olova u krvi.
Nekoliko kasnijih merenja pokazalo je prisustvo olova u krvi od 10 do 41 mikrograma po decilitru krvi, a meštani su tvrdili da je to posledica rada topionice koja se nalazi u ovom lozničkom selu. Sada su kontrole redovnije, ali i dalje postoji veliko nepoverenje meštana da će njihov problem zaista biti uskoro i rešen. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.01.2014. 15:20
Prosek za decu u SAD je 2 micrograma po decilitru, a za preko 5 se zahteva intervencija radi sprecavanja dalje izlozenosti izvoru olova. Ali generalno se smatra da ne postoji bezbedno nizak nivo olova u krvi za decu. Oko 70 mikrograma i vise moze da dovede do kome i smrti. Ne bih se uopste osecao bezbedan da mi dete ima 10, 14 ili 17.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online