Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.04.2014.
13:02
Đ. Janković - Vesti A

Olovo u krvi dece

Posle informacije da voda sa lokalnog vodovoda nije ispravna za piće i pripremu hrane, ali ni za kupanje, navodnjavanje i napajanje stoke, cistrena sa vodom stigla je u centar Zajače.

U česmi otrov: Radojka Savić vodu iz česme ne može da koristi ni za spremanje hrane
 


Prema podacima iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, koji su stigli u mesnu zajednicu i gradsku upravu Loznice, od 10 uzoraka vode za piće uzetih iz seoskog vodovoda i individualnih vodnih objekata, sedam je neispravno zbog povećane koncentracije teških metala, a pet zbog bakterija indikatora fekalnog zagađenja.


- Ništa nemoj da me pitaš. Tri godine se patim što mi deca imaju povećanu koncentraciju olova u krvi i stalno su nas ubeđivali da treba da poboljšamo higijenu, pranje ruku i kupanje, kad sad i u vodi ima teških metala - kaže jedan žena ljutito.


Ispred jedne trošne kuće žena na česmi pere veš. Čula je da ima "nekog metala" u vodi.

Do kada kanisteri i kolica: Antonije Pahla toči vodu iz cisterne
 


- Vodu za piće uzimam od komšije čiji je izvor dobar, a za kupanje i pranje moram ovu sa česme. I živini dajem ovu vodu, pa kako ja da dovučem toliko vode za sve kućne potrebe. Ima metala, pa šta?! - kaže uz osmeh Radojka Savić.


Antonije Pahla do cistrene je došao sa zidarskim kolicima punim balona.


- Kupiću dve-tri litre za piće, ali je problem voda za kupanje i toalet, posebno nama u zgradama. Na ovoj vodi sam decu odgajio i sad odjednom nađoše da uopšte nije dobra. Mada se priča već desetak godina da naša voda ne valja, ali sada su to prvi put i zvanično saopštili - kaže ovaj čovek i nastavi da toči vodu iz cisterne.

Rizik po zdravlje

Kako piše u obaveštenju Zavoda za javno zdravlje Šabac "navedene neispravnosti predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje ljudi i voda kontaminirana teškim metalima ne može se koristiti za piće i spremanje hrane".

U ovo rudarsko mesto stigle su i ekipe lozničkog Vodovoda.


- Ekipa je došla da dezinfikuje i očisti rezervoare za pijaću vodu. Mislim da ovo što sad rade teško možemo da reši problem teških metala, a jedini način je da dovedemo gradsku vodu do Zajače. Ovo je glavni sabirni rezervoar, ali nije čišćen jedno dvadesetak godina, možda i više. Kada ga očiste, doći će po uzorke da rade nove analize. Videćemo šta će biti - kaže Slobodan Živanović, predsednik Mesne zajednice.


U Zajači je bio i zamenik gradonačelnika dr Jezdimir Vučetić:


- Ukoliko na samom izvorištu nema teških metala onda postoji mogućnost da se vodovod sanira, ali ako izvorište ima teške metale iz dubine zemlje onda je ceo vodovod neupotrebljiv.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online