Utorak 01.04.2014.
13:02
Đ. Janković - Vesti

Olovo u krvi dece

U česmi otrov: Radojka Savić vodu iz česme ne može da koristi ni za spremanje hrane
 


Prema podacima iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, koji su stigli u mesnu zajednicu i gradsku upravu Loznice, od 10 uzoraka vode za piće uzetih iz seoskog vodovoda i individualnih vodnih objekata, sedam je neispravno zbog povećane koncentracije teških metala, a pet zbog bakterija indikatora fekalnog zagađenja.


- Ništa nemoj da me pitaš. Tri godine se patim što mi deca imaju povećanu koncentraciju olova u krvi i stalno su nas ubeđivali da treba da poboljšamo higijenu, pranje ruku i kupanje, kad sad i u vodi ima teških metala - kaže jedan žena ljutito.


Ispred jedne trošne kuće žena na česmi pere veš. Čula je da ima "nekog metala" u vodi.

Do kada kanisteri i kolica: Antonije Pahla toči vodu iz cisterne
 


- Vodu za piće uzimam od komšije čiji je izvor dobar, a za kupanje i pranje moram ovu sa česme. I živini dajem ovu vodu, pa kako ja da dovučem toliko vode za sve kućne potrebe. Ima metala, pa šta?! - kaže uz osmeh Radojka Savić.


Antonije Pahla do cistrene je došao sa zidarskim kolicima punim balona.


- Kupiću dve-tri litre za piće, ali je problem voda za kupanje i toalet, posebno nama u zgradama. Na ovoj vodi sam decu odgajio i sad odjednom nađoše da uopšte nije dobra. Mada se priča već desetak godina da naša voda ne valja, ali sada su to prvi put i zvanično saopštili - kaže ovaj čovek i nastavi da toči vodu iz cisterne.

Rizik po zdravlje

Kako piše u obaveštenju Zavoda za javno zdravlje Šabac "navedene neispravnosti predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje ljudi i voda kontaminirana teškim metalima ne može se koristiti za piće i spremanje hrane".

U ovo rudarsko mesto stigle su i ekipe lozničkog Vodovoda.


- Ekipa je došla da dezinfikuje i očisti rezervoare za pijaću vodu. Mislim da ovo što sad rade teško možemo da reši problem teških metala, a jedini način je da dovedemo gradsku vodu do Zajače. Ovo je glavni sabirni rezervoar, ali nije čišćen jedno dvadesetak godina, možda i više. Kada ga očiste, doći će po uzorke da rade nove analize. Videćemo šta će biti - kaže Slobodan Živanović, predsednik Mesne zajednice.


U Zajači je bio i zamenik gradonačelnika dr Jezdimir Vučetić:


- Ukoliko na samom izvorištu nema teških metala onda postoji mogućnost da se vodovod sanira, ali ako izvorište ima teške metale iz dubine zemlje onda je ceo vodovod neupotrebljiv.

2024 © - Vesti online