Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 12.06.2013.
18:34
Beta A

"Srbi sa severa pod kišobranom Kosova"

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ian Klif ocenio je da Briselski sporazum ne nudi idealna rešenja, ali da je za građane severa Kosova najbolje da izbori, koji će biti oktobra, budu uspešni i da Srbi na njih izađu.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu savetuje Srbe sa severa da izađu na izbore
 

"Uloga Srba na Kosovu je posebna" i ako ih tu ne bude, onda to "nije Kosovo", rekao je britanski ambasador za televiziju Most iz Zvečana. Klif je dodao da je dobro poznate stanje na Kosovu, i da život Srba nije isti na severu i južno od reke Ibar.

"Srbija, Crna Gora i Kosovo zajedno u EU"

On je ocenio da je proces integracije u EU sada veoma komplikovan. "Siguran sam da EU neće prihvatiti nove članove bez dobrih bilateralnih odnosa i bez normalizacije odnosa", rekao je Klif i dodao da je cilj Britanije da Srbija, Kosovo i Crna Gora budu zajedno u Uniji.

"Velika Britanija se aktivno uključila u organizovanje povratka više od 50 raseljenih srpskih porodica u Prizren, i 180 porodica u Klinu i Istok", rekao je on i dodao da zna sa kojim se oni problemima sreću, te da je potrebno veće angažovanje srpskih policajaca u tim mestima.

Na pitanje da li bi se vratio da živi gde nije dobrodošao i gde mu je uzrpirana imovina, Klif je kazao: "To nije dobra stvar, ali se Srbi ne odlučuju na povratak ne samo zbog osećaja nebezbednosti, već i zbog ekonomskih uslova".

Britanski ambasador je dodao da u njegovoj zemlji ima zainteresovanih za ulaganja na Kosovu, ali "do toga neće doći bez političkog razgovora i jasne političke situacije".

Po njegovom mišljenju, postoje dva principa za stabilnost na Balkanu: "To su teritorijalni integritet i princip samoopredeljenja. Zato mi podržavamo teritorijalni integritet Kosova s granicama koje su postojale u bivšoj Jugoslaviji i zato stanovnici severa Kosova moraju biti pod 'kišobranom' Kosova", rekao je Klif.

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine pruža zaštitu Srbima kroz Zajednicu srpskih opština koju podržava Vlada Srbije. Ambasador je ocenio da bi svako drugo rešenje koje ne podrazumeva teritorijalni integritet Kosova, bilo loše za Balkan i budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.06.2013. 20:20
Gospodine neobavesteni ! Srbi sa kako vi kazete severa kosova imaju svoju drzavu (pardon imali su je do izdaje)Srbiju i njima ne treba nikakav kosovski-siptarsk kisobran kada imaju Srpski. li vam pas mater imperijalisticku-fasisticku.
Sreda 12.06.2013. 19:36
Ma nije Srbije plen ratni huškača tomislava nikolića, ivice dačića i aleksandra vučića da rad spasa od progona suda u Hagu rastaču Srbiju... Kad tad ova ološka trojka bit će izvedena pred sud rad izdaje Srbije, samo je pitanje vremena....
Sreda 12.06.2013. 19:16
Srbija i CG, pošto je Kosmet sastavni deo Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online